Warchild


War Child in Zuid-Soedan

7 oktober 2011 - Na 21 jaar burgeroorlog is Zuid-Soedan sinds 2011 onafhankelijk. Het vredesbestand werd in 2005 getekend maar de oorlog is voor veel kinderen nog niet voorbij. Daarom werkt War Child sinds 2006 in Zuid-Soedan.

Door de oorlog zijn veel kinderen opgegroeid in een instabiele omgeving. Veel kinderen zijn ondervoed, ziek en voelen zich constant onveilig. Ze hebben soms geen ouders meer. Die zijn ze verloren in het geweld of het contact is verbroken tijdens het vluchten. Door de enorme armoede moeten kinderen werken en kunnen ze niet naar school. Slechts de helft van hen volgt basisonderwijs.

Wat doet War Child?
War Child werkt in Zuid-Soedan in Juba, Yei en Torit. Daar proberen we via een laagdrempelig programma zoveel mogelijk kinderen te bereiken.


1. I DEAL: War Child heeft onlangs 33 medewerkers uit Soedan getraind in onze I DEAL methode. In deze methode gaan kinderen op creatieve wijze aan de slag. Zo leren ze hun emoties uitdrukken. Daarna vergelijken ze hun omgang met bijvoorbeeld boosheid of verdriet. Kinderen leren spelenderwijs van elkaar en dit geeft ze het zelfvertrouwen de toekomst positief tegemoet te gaan. Lees meer over I DEAL >>

2. PARENTS DEAL: om de lessen uit I DEAL koppeling te geven met hun dagelijks leven benaderd War Child ook de ouders. Stel een kind leert dat agressief gedrag ter omgang met boosheid niet hoort. Het kind komt thuis en krijgt alsnog een pak slaag. Dat werkt niet. In PARENTS DEAL wordt ingegaan op de emoties van de ouders die vaak ook traumatische ervaringen hebben. Lees meer over PARENTS DEAL >>

Lang termijn
War Child wil een blijvende impact maken in Zuid-Soedan. Daarom leiden wij locale medewerkers op in onze methoden. Ons werk kan voortgezet worden ook als wij weer moeten vertrekken.