Nederlandse Tafeltennisbond


Nederlandse tafeltennisdames gaan voor vierde Europese titel 7-10-2011

Vanaf zaterdag zullen de Nederlandse tafeltennisdames hun Europese titel verdedigen op de EK voor landenteams in het Poolse Gdansk. Zaterdag speelt Oranje de poulewedstrijden tegen Tsjechië en Turkije.

Oranje werd zowel in 2008, 2009 als 2010 nummer één op de EK. Een unieke prestatie dat geen enkel ander damesteam in de geschiedenis van het Europese tafeltennis wist neer te zetten. Als drievoudig kampioen is Nederland de grote favoriet voor de titel. Kopvrouw Li Jiao kijkt vol vertrouwen uit naar het landentoernooi: "We gaan het doen!"

Desondanks heerst er ook voorzichtigheid in het Nederlandse kamp als het gaat om het behalen van een vierde titel. Elena Timina: "We mogen dan wel favoriet zijn, het zal zeker niet gemakkelijk worden. Er zijn veel sterke teams en alle teams liggen qua niveau erg dicht bij elkaar." Coach Chen Zhibin: "We zullen ons beste spel moeten laten zien."

Aan het vaste viertal, bestaande uit Li Jiao, Li Jie, Linda Creemers en Elena Timina, werd ook Britt Eerland toegevoegd. De zeventienjarige speelster uit Schiedam won in 2010 de Europese kampioenschappen bij de junioren onder achttien jaar. Dit jaar wist ze brons te veroveren. Hoewel Eerland als debutant mee is om ervaring op te doen in het enkelspeltoernooi, bestaat er een kans dat ze zal spelen in het landentoernooi. Coach Chen Zhibin: "Alle speelsters zijn fit en alle dames kunnen spelen. Ik zal voor elke afzonderlijke wedstrijd bepalen wie er speelt. Het is zeker niet zo dat ik een vast drietal in gedachten heb."

Het Nederlands damesteam begint de Europese kampioenschappen voor landenteams op zaterdag 8 oktober om 11:00 uur tegen Tsjechië. De Nederlandse dames zitten in groep A met Turkije, Tsjechië en Luxemburg. Oranje treft op zaterdag tevens Turkije. Deze wedstrijd staat om 19:00 uur op het programma. Zondag speelt Nederland de laatste poulewedstrijd tegen Luxemburg (15:00 uur). De nummers één en twee van de poule gaan door naar de kwartfinales. Na de poulewedstrijden volgt opnieuw een loting.
EK Tafeltennis, programma

Landenwedstrijden dames
Zat 8 oktober (11:00 uur): Nederland - Tsjechië Zat 8 oktober (19:00 uur): Nederland - Turkije
Zon 9 oktober (15:00 uur): Nederland - Luxemburg Maa 10 oktober (10:00 en 13:00 uur): Kwartfinales Din 11 oktober (10:00 en 13:00 uur): Halve finales Woe 12 oktober (15:00 uur): Finales

NTTB/RL