Politiebond ACP

Afschaffing ambtelijke rechtspositie: uitzondering politiemensen nog niet opgenomen

Tweede Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Fatma Koser Kaya (D66) hebben kortgeleden een vernieuwde versie van hun wetsvoorstel om de ambtelijke rechtspositie af te schaffen naar de Tweede Kamer gestuurd. Ambtenaren moeten hiermee dezelfde rechtspositie krijgen als andere werknemers. "Als ACP hebben we helaas moeten constateren dat ook in het nieuwe wetsvoorstel geen uitzondering is gemaakt voor politiemensen. Dit terwijl in eerdere gesprekken door de indieners is aangegeven dat men goed naar de argumenten van de ACP zou kijken om tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing te komen", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in een reactie.

De ACP heeft altijd gepleit voor het maken van een uitzondering voor politiemensen. Dit vooral vanwege de bijzondere taken en bevoegdheden die zij hebben zoals het gebruik van geweld. "Er mag geen enkele twijfel bestaan over het feit dat de politie neutraal, integer en dienstbaar aan het algemeen belang is. De ambtelijke rechtspositie, waarbij politieambtenaren worden aangesteld door de overheid, onderstreept het uitgangspunt dat een politieambtenaar zijn werk doet in dienst van het algemeen belang . Daarnaast heeft elke politieman of -vrouw bijzondere verantwoordelijkheden en plichten. Bijvoorbeeld een beperkt recht op actievoeren, optreden buiten diensttijd als de situatie daarom vraagt en het toepassen van geweld. Het is niet meer dan logisch dat hier tegenover een goede bescherming van de rechtspositie staat."

`Ondermijning gezag'

"Natuurlijk moet de overheid iemand die niet functioneert kunnen ontslaan. Maar ook in de huidige situatie kan dat prima als de werkgever er tenminste goede redenen voor heeft. Het gelijktrekken van de rechtsposities levert op termijn kostenbesparingen op, maar tegen welke prijs? Politiemensen zullen vanwege dreigend ontslag minder snel optreden als klokkenluider. Bovendien hechten veel van onze leden grote waarde aan de ambtelijke status omdat deze het gezag van de politie benadrukt. Dit gezag dreigt ondermijnd te worden als zij net als andere werknemers een `gewone' arbeidsovereenkomst krijgen."

Wetsvoorstel alsnog wijzigen

De ACP roept de Tweede Kamerleden Van Hijum en Koser Kaya dan ook op om in hun wetsvoorstel alsnog de ambtelijke rechtspositie van politieambtenaren te handhaven, net als overigens die van andere ambtenaren die geweld of dwangmiddelen mogen gebruiken.
---

07/10/11 16:36

---