Gemeente Zoetermeer

Gemeente gaat door met Nieuwe Driemanspolder

De Raad van State heeft delen van het Zoetermeerse bestemmingsplan voor de Nieuwe Driemanspolder afgekeurd. Hierdoor kan de inrichting van de Nieuwe Driemanspolder nog niet starten. Het college van B en W betreurt de ontstane situatie ten zeerste maar wil in geen geval stoppen met het project. Daarom stelt het college van B en W nu alles in het werk om toch zo snel mogelijk tot realisatie van de Nieuwe Driemanspolder over te kunnen gaan.

Nieuwe Driemanspolder
Het is de bedoeling dat de Nieuwe Driemanspolder wordt omgevormd van agrarisch gebied naar een gebied met natuur, recreatie en waterberging. De provincie Zuid-Holland, de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Den Haag en Zoetermeer en de hoogheemraadschappen Rijnland en Delfland hebben de handen ineen geslagen om het gebied multifunctioneel in te richten door waterberging te combineren met natuur en recreatie. De gemeente Zoetermeer hecht veel waarde aan de Nieuwe Driemanspolder want met het project komen er meer mogelijkheden voor natuur en recreatie voor Zoetermeerders en er komt een groene buffer tussen de steden Zoetermeer, Den Haag en Leidschendam-Voorburg. Door één gebied te gebruiken voor meerdere functies (natuur, recreatie en waterberging) wordt de schaarse ruimte optimaal gebruikt.

Uitspraak Raad van State
De gemeenteraad van Zoetermeer heeft het bestemmingsplan Nieuwe Driemanspolder in juli 2009 vastgesteld. Tegen dit besluit zijn 7 beroepschriften ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State onderschrijft nut en noodzaak van waterberging in het gebied. Tegelijkertijd stelt de Raad van State dat bepaalde onderdelen van het bestemmingsplan nog niet zorgvuldig genoeg zijn uitgewerkt. Zo zijn de ligging en hoogte van de kades van de toekomstige waterberging niet bepaald. Ook vindt de Raad van State dat in het bestemmingsplan onvoldoende rekening wordt gehouden met de belangen van een agrarisch bedrijf aan de Voorweg. Tot slot vindt de Raad van State dat nut en noodzaak van het geplande baggerspeciedepot in het Buytenpark nog onvoldoende is aangetoond. De gemeente Zoetermeer maakt nu op korte termijn een plan van aanpak om het planologische regime aan te passen, zodat de Nieuwe Driemanspolder toch zo snel mogelijk gerealiseerd kan worden.

Meer informatie
http://www.n3mp.nl/