D66

vrijdag 7 oktober 2011

D66 en GroenLinks willen verwijsrecht euthanasie

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra gaat samen met Linda Voortman (GroenLinks) een initiatiefwetsvoorstel indienen om het verwijsrecht voor euthanasie wettelijk vast te leggen, zeggen zij vandaag in NRC Handelsblad. Het blijkt in de praktijk vaak lastig om een arts te vinden die een verzoek om euthanasie wil toetsen. Voor patiënten blijft het onduidelijk waarom de arts niet meewerkt en ze worden niet verder geholpen. Dijkstra: "Voor veel mensen gaat welzijn boven levensverlenging. Wij willen dat mensen met uitzichtloos en ondraaglijk lijden niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. Het is wat mij betreft ontoelaatbaar dat de euthanasie-wens van een patiënt, als die aan de zorgvuldigheidscriteria voldoet, wordt genegeerd."

Zelfbeschikking

De KNMG deed onlangs een moreel appel op artsen om door te verwijzen naar een collega. Dijkstra vindt dat daarmee de keuzevrijheid van patiënten nog te weinig beschermd wordt. Voortman: "We hebben gezien dat de wet niet wordt uitgevoerd zoals die bedoeld is. De zelfbeschikking van mensen is in het geding als een arts niet wil meewerken. Daarom willen wij dat artsen die weigeren dit motiveren zodat de patiënt weet waar die aan toe is en doorverwezen wordt naar iemand die het verzoek wel in behandeling neemt. We willen voorkomen dat patiënten zich op het laatste moment in de steek gelaten voelen. Als een patiënt voldoet aan de zorgvuldigheidscriteria kan je die niet in de kou laten staan."

Stijging

Sinds 2002 is euthanasie mogelijk, het aantal meldingen stijgt sindsdien. In 2006 waren het er 1923, dit jaar 3136. Ten opzichte van vorig jaar is de stijging 19%, toen waren er 2636 meldingen. In het merendeel van de gevallen, ongeveer 2500, ging het om kanker. De grote toename van het aantal meldingen is grotendeels toe te schrijven aan deze ziekte. In 118 gevallen ging het om een combinatie van aandoeningen.

(bron: jaarverslag van de toetsingscommissies euthanasie)