Gemeente Almere

Bedrijfsleven Flevoland gelooft in Floriade 2022


07-10-2011

vlnr Nathal van Rijn (Rabobank Almere) Joep Kramer (VBA) Wouter Weyers (Kamer van Koophandel Gooi- Eem- en Flevoland) Casper Swaan (Countus) Ben Scholten (Gemeente Almere) In een gezamenlijke reactie laten de Flevolandse gedeputeerde Jan Nico Appelman (Economische Zaken) en wethouder Ben Scholten (Economische Ontwikkeling Almere) weten verheugd te zijn met de uitkomsten van het gisteren gepresenteerde onderzoeksrapport naar de economische effecten van een 'Floriade 2022 ' in Almere. Volgens het rapport uitgevoerd door de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem,- en Flevoland, Rabobank Almere en de Vereniging Bedrijfskring Almere is er duidelijke economische spin-off zowel voor de metropoolregio Amsterdam, Almere als de provincie Flevoland.

Jan-Nico Appelman ziet in de uitkomsten meer dan voldoende redenen om een kandidaatschap van Almere vanuit de provincie Flevoland inhoudelijk te ondersteunen: "De resultaten van dit onderzoek zijn bemoedigend en laten zien dat de spin-off, van het mogelijk organiseren van de Floriade in 2022, mooie kansen biedt voor de economische ontwikkeling van de gehele regio."

Ben Scholten denkt dat het draagvlak voor het kandidaatschap zo snel kan toenemen: "Voor de zomer hebben we als college aangegeven het draagvlak te verkennen. Vanuit het bedrijfsleven hoor ik nu, met dank aan de partners die het snel en degelijk onderzocht hebben, een duidelijk 'ja' voor de Floriade." Ook over de concrete steun vanuit de provincie is hij zeer te spreken: "We kunnen er alleen met elkaar een groot succes van maken. Daarom blijven we ook nog met tal van andere partners in gesprek. Het ziet er naar uit dat we ook van andere kanten dan de economische hoek veel draagvlak zullen krijgen."

Floriade
De Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling die sinds 1960 om de tien jaar in een Nederlandse plaats wordt gehouden gedurende zes maanden. Tijdens deze tentoonstelling laat Nederland zien hoe bijzonder en economisch belangrijk de tuinbouw is. Daarnaast zetten de organiserende gemeente en regio zich in de schijnwerpers. Nieuwe innovaties en ontwikkelingen worden getoond en andere landen worden uitgenodigd bij te dragen door middel van een inzending of paviljoen.

Procedure kandidaatstelling
Half september heeft de Nederlandse Tuinbouw Raad (NTR) een uitvraag gedaan aan Nederlandse gemeenten om zich na de zomer kandidaat te stellen voor de Floriade in 2022. Nederlandse gemeenten hebben tot 1 december de kans om zich kandidaat te stellen. Vijf kandidaten worden dan in februari 2012 uitgenodigd om in begin juli 2012 een bidbook in te leveren. De winnaar wordt na afloop van de Floriade in Venlo volgend jaar bekend gemaakt. Andere gemeenten die al aangegeven hebben mee te doen zijn: de regio Boskoop, Noord Holland Noord (Wieringermeer) en Bergen op Zoom.