Gemeente Alkmaar


Embargo tot 7 oktober 14.30 uur
Alkmaar, 5 oktober 2011

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Spaans

Op vrijdag 7 oktober reikt burgemeester P.M. Bruinooge een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer L. Spaans. Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Spaans krijgt de onderscheiding voor zijn langdurige en zeer intensieve inzet ten bate van de samenleving op het gebied van onderwijs, maar ook op het terrein van het kerkelijke leven, cultureel gebied en cultuurhistorisch terrein. Tot 1988 was de heer Spaans een aantal jaren docent/conrector van het Pieter Nieuwland College te Amsterdam. Vanaf 1988 is hij werkzaam als rector/algemeen directeur en sinds 2010 als voorzitter van het College van Bestuur van de Christelijke Scholengemeenschap (CSG) Jan Arentsz te Alkmaar. Vol overgave heeft hij zich ingezet voor de kwaliteit van het onderwijs van niet alleen de eigen leerlingen, maar ook het voortgezet onderwijs in gezamenlijkheid (protestants-christelijk, rooms-katholiek en openbaar onderwijs), onder andere door invulling te geven aan de verbetering van de huisvestingssituatie van scholen. Hij zocht hiervoor de samenwerking op met organisaties, andere scholen en de gemeente. Een mooi voorbeeld hiervan is de realisatie van het Van der Meij-college, een samenwerkingsschool waarin openbaar en protestants-christelijk onderwijs samen een goede opleiding aanbieden.

Daarnaast heeft de heer Spaans bestuursfuncties bekleed bij onderwijsgerelateerde instanties. Hij heeft zich ingezet voor het identiteitsgebonden onderwijs en de samenwerking met andere scholen opgezocht en opgezet op het terrein van integraal personeelsbeleid, onderwijskundige aangelegenheden en facilitaire zaken. Een blijvend resultaat is de "kweekvijver" voor leidinggevenden van de Werkkringscholen.

De werkzaamheden die hij heeft verricht voor de samenleving en de wijze waarop hij anderen heeft gestimuleerd, hebben een bijzonder waarde. De uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding vindt plaats tijdens zijn afscheid als voorzitter van het College van Bestuur van de CSG Jan Arentsz.




Gemeente Alkmaar