Ingezonden persbericht


Platform O&O organiseert bijeenkomst intersectorale mobiliteit

O&O fondsen cruciaal in vergrijzende arbeidsmarkt

Tilburg, 5 oktober - Op vrijdagochtend 7 oktober organiseert het Platform O&O een bijeenkomst over intersectorale mobiliteit. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) gaat in debat over afspraken met betrekking tot individuele scholingsbudgetten en de rol van O&O fondsen. Er worden praktijkvoorbeelden besproken en onderzoeksresultaten gepresenteerd over intersectorale mobiliteit. De bijeenkomst vindt plaats bij Syntrus Achmea in de Meern.

Ontgroening en vergrijzing zijn dé bedreigende factoren voor de arbeidsmarkt, met belangrijke gevolgen voor werknemers en werkgevers. Werkgevers in techniek, onderwijs, zorg en maakindustrie merken dat er een tekort aan werknemers ontstaat. De afgelopen jaren is mondjesmaat ervaring opgedaan met het organiseren van intersectorale mobiliteit. De ervaringen zijn wisselend, maar door de toenemende urgentie is de noodzaak van structurele oplossingen groot.

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin de regering wordt verzocht niet-vrijblijvende afspraken te maken met sociale partners over een individueel scholingsbudget voor iedere werkende. Dat budget kan worden meegenomen bij een overstap naar een andere baan of bij de stap naar zelfstandigheid. Tijdens de bijeenkomst gaat CDA Tweede Kamerlid Eddy van Hijum, indiener van de motie, in debat met de deelnemers over de rol van zowel de O&O fondsen als de politiek. De politieke bewegingen op de arbeidsmarkt, het pensioenakkoord, de crisis en de operationalisering van mobiliteit komen hierbij aan de orde. Cees Schoenmakers, directeur van het scholingsfonds in de aardappelen-, groente- en fruitsector, deelt de ervaringen uit zijn sector. Ten slotte geeft Michel Winnubst van onderzoeksbureau EIM een presentatie over mobiliteit. Hij gaat in op de rol van O&O-fondsen en geeft een aantal interessante voorbeelden van sectorale en regionale mobiliteitsorganisaties en -initiatieven.

Over Platform O&O
Het Platform stimuleert kennisuitwisseling tussen O&O fondsen onderling -en bevordert de relatie met politiek, gemeenten, UWV en ondernemers. Het Platform is bedoeld om bestuurders, directeuren en andere geïnteresseerden discussie te laten voeren over de positie van O&O fondsen binnen de veranderende arbeidsmarkt. Het platform O&O is een initiatief van Wissenraet Van Spaendonck.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht