Museon Den Haag

Persbericht

datum:
7 oktober 2011

Specialistenserie Geologie 2011 in Museon - Lezingen door geologen

Voor de 24ste keer organiseert het Museon in Den Haag een serie lezingen over bijzondere onderwerpen van het vakgebied geologie. De lezingen vinden plaats in de Levi Lassenzaal van het museum op vrijdagmiddagen in oktober, november en december. Elke keer van 14.00 tot 16.00 uur met een pauze halverwege.

De kosten voor de gehele serie van 10 lezingen zijn ¤ 84,00 inclusief eventuele samenvattingen of hand--outs. De kosten van een enkele lezing zijn ¤ 9,50, te vvoldoen aan de kassa van het Museon of door middel van een overschrijving naar bankrekeningnummer 868217379 onder vermelding van Specialistenserie, najaar 2011.

Voor meer informatie: Cor Montagne, tel. 070 - 33381400 / e-mail cmontagne@museon.nl

Programma Specialistenserie 2011

7 oktober
IJs in een veranderend klimaat
Dr. Peter Kuipers Munneke (Universiteit Utrecht)
Gletsjers worden korter, het zee ijs in het Noordpoolgebied verdwijnt. Hoe komt dat? Wat betekent dit voor de zeespiegel? En hoe meten we of grote ijskappen als Groenland en Antarctica ijs verliezen?

14 oktober
Krakend Eurazië: de ontwikkeling van een tektonische plaat sinds het Eoceen Dr. Rob Govers (Universiteit Utrecht)
Onze planeet kent een lange geschiedenis waarin oceanen kwamen en gingen, van supercontinenten en van gefragmenteerde continenten. Vrijwel iedereen kent de prachtige reconstructies waarin de continenten in een voortdurende dans langs het oppervlak van de Aarde glijden. Vaak geeft dit ook inzicht; bijvoorbeeld, waar continenten botsen ontstaan gebergten. Echter, voor veel geologische vragen geven de reconstructies te weinig houvast; waarom begon het Gondwana supercontinent uiteen te vallen, waarom hebben we grote bekkens in Europa, of waar komt de Rijn-/Roerdal-slenk vandaan? In deze lezing ga ik in op ons onderzoek naar dit soort vragen voor de Europa-Azië plaat (Eurazië). Ik ga eerst in op een puzzelstuk dat we pas net hebben opgelost; welke krachten duwen en trekken nu aan Eurazië, en zorgen ervoor dat de plaat vervormt? Daarna kijken we naar Eurazië op 20 en 40 miljoen jaar geleden om te zien hoe die krachten veranderd zijn. Ik hoop nieuwe resultaten te laten zien van ons onderzoek of deze verandering van krachten zorgt voor rek in het gebied van het Rijndal.

21 oktober
Het stenen vlot
Dr. Bernd Andeweg (Vrije Universiteit - AAmsterdam) Het Iberische schiereiland kent een complexe en boeiende geologische ontwikkeling. Naast de algemene geologische ontwikkeling ook iets over vulkanen, fossielen, het landschap en het klimaat van Spanje en Portugal.

28 oktober
Ramp in zicht door oceaanverzuring?
Dr. Gerald Ganssen (Vrije Universiteit - Amsterdam)




Museon Den Haag