Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
7 oktober 2011

16eeeuws Vlaams Renaissance pand één van de belangrijkste en fraaiste in Nederland De Drie Haringen 92e Delftsblauwe KLM huisje

Op KLM's 92e verjaardag wordt vandaag nummer 92 van de serie Delftsblauwe huisjes onthuld. De replica van het pand De Drie Haringen in Deventer wordt door Harm Kreulen, directeur KLM Nederland uitgereikt aan de burgemeester Andries Heidema. Het koopmanshuis, gebouwd door de Deventer koopman en reder Herbert Dapper, is een van de belangrijkste en fraaiste voorbeelden in Nederland van de Vlaams Renaissance stijl. De Drie Haringen is de nieuwste loot in KLM's serie Delftsblauwe huisjes. World Business Class passagiers ontvangen sinds de jaren vijftig een met jenever gevuld huisje tijdens hun vlucht. Jaarlijks worden er zo'n 1 miljoen huisjes uitgedeeld. Bij het huisje hoort een boekje waarin de geschiedenis van het pand wordt beschreven. De huisjes zijn gewild onder verzamelaars. De Drie Haringen komt aan bod in het KLM magazine Holland Herald, er wordt speciaal een blog aan gewijd en getwitterd. Over De Drie Haringen is een speciaal filmpje gemaakt dat in de maanden oktober en november in de KLM-toestellen is te zien. Het filmpje is ook te bekijken op YouTube (KLM Delfts Blue House 92). De Drie Haringen
De Drie Haringen is in 1575 gebouwd door de Deventer koopman en reder Herbert Dapper. De naam van het pand verwijst naar een gevelsteen, met daarin de afbeelding van drie haringen. Het pand is gebouwd in de Vlaams Renaissance stijl en is één van de belangrijkste en fraaiste 16e eeuwen huizen die in Nederland bewaard zijn gebleven. Kenmerkend zijn naast de hoge bouw de vele rijke versieringen aan de gevel.

Herbert Dapper was een belangrijke Hanze-koopman. De Hanze was het middeleeuwse handelsverbond tussen meer dan 300 steden in Oost en West Europa. Deventer was een belangrijk lid van dit verbond. Kooplieden uit heel Europa kwamen naar de stad, om er hun waren te kopen en te verkopen. Een belangrijk handelsartikel was vis, onder meer haring. Al rond 1200 is er in Deventer sprake van de handel in haring. Vis was voor de middeleeuwer een zeer belangrijk voedingsmiddel. De vismarkten werden gehouden aan het stadsplein de Brink, waar ook De Drie Haringen staat.

Dapper verdiende zijn geld met de handel in haring. Hij was lid van het Deventer Schonenvaardersgilde, vernoemd naar het Zweedse Schonen waar de haring vandaan werd gehaald. Het gilde had een wapen, met daarin de afbeelding van 'drie haringen'. Dapper maakte fortuin in de haringhandel en kon het fraaie pand de Drie Haringen geheel op eigen kosten laten bouwen. Het pand is een combinatie van een ruim woonhuis, kantoor en pakhuis en telt vier verdiepingen. Aan drie zijden is het pand vrijstaand, en bovendien is de achtergevel nagenoeg gelijk aan de rijke voorgevel.

Deventer koek
In de maanden oktober en november kunnen passagiers tijdens het 'From Holland' festival op alle vluchten vanuit Amsterdam genieten van producten en artikelen met een Hollands tintje. In de menukaart zijn ook twee speciale Deventer aanbiedingen opgenomen. Dit jaar krijgen bezoekers van het Historisch museum Deventer op vertoon van hun frequent flyer pas een gratis blik met Deventer koek. Tot en met 31 maart 2012 kunnen passagiers op vertoon van hun frequent flyer pas of boarding card ook voor een speciaal 2-daags arrangement terecht bij het Standton IJsselhotel Deventer.

De pers is van harte welkom om bij de presentatie aanwezig te zijn. Vanaf 16.30 uur kunt u binnen lopen en om 17.00 uur start het officiële programma. Tijdens de presentatie wordt het huisje en de film gepresenteerd. Locatie is het Stadhuis in Deventer, Grote kerkhof 4.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met een woordvoerder van de gemeente Deventer, telefoonnummer 14 0570, e-mail: communicatie@deventer.nl


---- --