Ingezonden persbericht


t.a.v. redactie, kunstredactie

Introdans toont twee premièreballetten tijdens gala premiere en opening seizoen Feestelijk jubileumprogramma: VIER40

Met VIER40 viert Introdans zijn veertigste verjaardag op grootse wijze. Het eerste werk, Noces van de Vlaamse choreograaf Stijn Celis, werd gecreëerd in Canada en wordt voor het eerst in Nederland en bij een ander gezelschap uitgevoerd. Noces heeft wereldwijd al voor veel staande ovaties gezorgd. Gezet op "Les Noces" van Igor Strawinski, is Celis' interpretatie ruw, krachtig en intens geladen: de confrontatie tussen de mannen en vrouwen wordt uitgevoerd door een groot tableau van 24 dansers. The New York Times noemde Noces 'extraordinary'. Extra bijzonder is de live begeleiding door leerlingen van ArtEZ Conservatorium (vier vleugels, zes slagwerkers, vier zangsolisten en een koor van zestig medewerkers in samenwerking met Musica Vocale) tijdens het eerste deel van de tournee.

De jubileumcreatie celebrAGE, het tweede deel van dit programma, belooft een feestelijke productie van de Braziliaanse Gisela Rocha en Nederlander Adriaan Luteijn, met medewerking van fotograaf/filmmaker Erwin Olaf en modeontwerper Sjaak Hullekes. De twee choreografen maken ieder een eigen werk, waarbij Rocha zich o.a. laat inspireren door de wisseling van de seizoenen, terwijl Luteijn - knipogend naar het Introdansverleden - een ode aan de groei en ontwikkeling van de mens brengt. Voor de uitbundige grande finale slaan de twee de handen ineen.

Première: 7 oktober 2011 | Speelperiode: tot en met 21 december 2011 Noces Stijn Celis Nederlandse première | celebrAGE Gisela Rocha en Adriaan Luteijn wereldpremière

Mocht u interesse hebben in het volgen van de repetities in de aanloop naar de première dan kunt u met mij contact opnemen. Het is, in overleg, toegestaan de repetities bij te wonen en beeld en/of geluidsopnamen te maken.