Dove ervaringsdeskundigen dagen Tweede Kamerleden uit


ZOETERMEER, 20111007 -- Stichting Welzijn en Zorg Doven (WeZoDo) aan de 5 mei-straat 1 in Zoetermeer-Dorp staat op woensdagavond 12 oktober a.s. in het teken van debat met Tweede Kamerleden. Van 20.00 – 22.00 uur kunnen de bezoekers in debat gaan met Tweede Kamerleden van de politieke partijen die in de Tweede Kamer zitten. De zaal is open om 19.00 uur.In het eerste deel van de bijeenkomst krijgen de politici stellingen voorgelegd die een relatie hebben met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en menselijke beperkingen. Vervolgens bestoken vijf dove ‘branieschoppers’ de politici. Het derde deel van de avond is bestemd voor het stellen van vragen door het aanwezige publiek.

Schrijftolk met scherm

Om het geheel toegankelijk te maken wordt gebruik gemaakt van een schrijftolk. Via een scherm kan tekstueel worden gevolgd wat er wordt gezegd. Ook zijn twee gebarentolken aanwezig.

Volgens oud-gemeenteraadslid Aleidus Aalderink (CDA), bestuursmedewerker van de Stichting WeZoDo, is de bijeenkomst een uniek gebeuren. In onze stad is dit tot nu toe eerder gebeurd bij de laatste gemeenteraadsverkiezing. Het is van groot belang dat ook de dove medemens in Zoetermeer door middel van woord, tekst en gebarentaal een bijdrage kan leveren aan een debat. De meeste landelijke politici weten nauwelijks wat de belemmeringen zijn door besluiten te nemen waarbij de dove mens buiten wordt gesloten.

De doelstelling van WeZoDo is het bevorderen van de ontwikkelingen en activiteiten, die het welzijn van doven in Zuid-Holland - zowel materieel als immaterieel – raken, alsmede het bevorderen van de integratie van doven in de horende maatschappij en het behoud van de dovencultuur.





Ingezonden persbericht