KRO

KRO De Rekenkamer: Wat kost een werkloze? afl. 4

Uitzenddatum: 07/10/2011

Het enige programma dat telt

In aflevering 4 van KRO De Rekenkamer (7 oktober, 20.25 uur, Nederland 3) duikt De Rekenkamer in de kosten van onze werklozen. Er zijn meer dan 400.000 werklozen in Nederland en die worden allemaal betaald door de staat. Ons stelsel van sociale zekerheid kost bijna 12 miljard euro per jaar en iedere Nederlander betaalt hier jaarlijks ruim EUR 700 aan mee. Rekenmeester Stefan Stasse onderzoekt wat we eigenlijk betalen en waarom? Met een grote dosis humor verzamelt hij alle informatie die hij krijgt aangereikt van Sofie van den Enk, Ajouad El Miloudi en Sander de Kramer.

Sofie van den Enk bezoekt allereerst de cursus solliciteren die werklozen kunnen volgen om sneller aan het werk te komen. Sollicitatiebrieven schrijven is verplicht en al die werklozen samen schrijven ruim 28 miljoen sollicitatiebrieven per jaar. Wat kost dit eigenlijk?

Ajouad El Miloudi spreekt een bijstandsmoeder die gedeprimeerd raakt van de situatie. Zij moet 5 jaar sparen om een weekendje weg te kunnen met haar kinderen. Zij is niet alleen; de extra zorgkosten voor depressieve werklozen bedragen ruim 60 miljoen!

En Sander de Kramer loopt mee met de Sociale Recherche die werklozen bespiedt om te controleren of hun uitkering wel rechtmatig is. Een heel apparaat aan mensen is er mee gemoeid om de werkloosheid te minimaliseren. En dat terwijl deskundigen in De Rekenkamer aan Stefan Stasse komen vertellen dat 4 a 5% werkloosheid noodzakelijk is voor een gezonde economie! Oftewel; we hebben baat bij de 400.000 werklozen.....

De kijker kan actief meedoen met De Rekenmeter! In deze nieuwe serie van De Rekenkamer wordt de kijker actief betrokken bij de onderwerpen. Tijdens de uitzending kunnen ze `De Rekenmeter' invullen. Via een tweede scherm (mobiel, tablet, pc) kan de kijker antwoord geven op de vragen die via de televisie in beeld komen. Bijvoorbeeld wat denkt ú dat dit kost? Alle antwoorden van de kijkers worden real time verzameld en verschijnen direct in de uitzending. Op deze manier worden de werkelijke kosten vergeleken met wat de gemiddelde Nederlander denkt. Deze interactieve tool is nooit eerder toegepast bij een niet-live programma. Verder kan op dit `tweede scherm' met elkaar worden gediscussieerd en kunnen meningen op verschillende sociale netwerksites als Twitter, Facebook en Hyves worden gepost. (De Rekenmeter: live.kro.nl)

KRO De Rekenkamer, vrijdag 7 oktober, 20.25 uur, Nederland 3