Kabinet miskent urgentie bescherming Nederlandse schepen tegen piraten

Persbericht van Koninklijke Vereniging van Nederlandse

Reders
Het kabinet heeft besloten in 2012 voor vijftig schepen met Koninkrijksvlag militaire teams (VPD's) in te zetten als bescherming tegen piraterij. Volgens cijfers van de Commissie De Wijkerslooth zijn er op jaarbasis 250 bijstandsverzoeken. De KVNR en Nautilus Int. waarderen de inzet van VPD's en de toename daarvan maar wijst er op dat 200 schepen niet kunnen rekenen op deze bescherming. Ze mogen ook niet zelf voor gewapende beveiligers zorgen. De aangekondigde uitwerking van de haalbaarheid van de inzet van reservisten en gewapende particuliere beveiligers met de status van militair mist de urgentie om het probleem nu op te lossen. In het najaar vinden namelijk de meeste piraterij-aanvallen plaats.

De KVNR en Nautilus Int. benadrukken de wettelijke plicht van de reder zijn bemanning een veilige werkplek te bieden. Andere landen, ook Europese, hebben inmiddels wel de stap gezet naar private beveiligers, of kondigen aan dat op korte termijn te doen. De Nederlandse vlag wordt op deze manier extra kwetsbaar voor aanvallen van piraten. De sociale partners blijven aandringen op het zo snel mogelijk toestaan van gecertificeerde beveiligingsbedrijven.

Het persbericht geeft geen uitsluitsel over de kosten die voor de VPD's aan de reder in rekening worden gebracht. Het eerdere standpunt hierover - voor twee weken 200.000 euro - zou Nederlandse reders op aanzienlijk hogere kosten brengen dan hun concurrenten die de veel goedkopere private beveiligers inhuren. Naast de onvoldoende beschikbaarheid van VPD's zijn ze dus ook te duur. Het vandaag gepubliceerde kabinetsstandpunt zal de druk voor Nederlandse reders om uit te vlaggen naar landen die wel effectieve bescherming toestaan verhogen.

Links:
http://www.kvnr.nl



Razende Robot Reporter