Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Bestuursrapportage bevestigt keuze voor heroverweging en bezuiniging

Uit de Bestuursrapportage blijkt dat de financiële positie van Stichtse Vecht de komende jaren niet zal verbeteren als er geen maatregelen worden getroffen. Daarom blijven de bezuinigingen en de strategische heroverweging noodzakelijk. Hiermee wil Stichtse Vecht de financiële huishouding op orde brengen.

Uit de Bestuursrapportage over 2011 blijkt dat gemeente Stichtse Vecht voor dit jaar een nog niet gedekt tekort heeft van EUR 1,15 miljoen, bovenop het al (bij de Voorjaarsnota) gemelde tekort van EUR1,94 miljoen. Nog niet voorzien was onder andere een rentenadeel van EUR 974.000,-. Daar staat tegenover dat EUR 300.000,- meer inkomsten zijn omdat Stichtse Vecht meer objecten heeft kunnen aanslaan voor de Onroerendezaakbelasting (OZB). Dit omdat het aantal objecten dit jaar is gestegen.

De omvang van het totale tekort voor 2011 wil het college beperken door een aantal maatregelen te nemen. Eén van de maatregelen betreft het stopzetten van activiteiten en uitgaven in 2011, waarvoor nog geen financiële verplichtingen zijn aangegaan. In de Programmabegroting 2011 was al een generieke korting op de exploitatiebudgetten afgekondigd van 5%. Nu worden deze uitgaven en activiteiten nog verder verminderd.

Strategische heroverweging nu extra belangrijk

Wethouder Financiën Piet Ploeg: "Door kortingen op de Rijksuitkering heeft Stichtse Vecht, net als andere gemeenten, de komende jaren minder geld te besteden. Bezuinigingen zijn onontkoombaar. Bovendien kunnen er nog aanvullende bezuinigingen aankomen. Denk bijvoorbeeld aan de overheveling van Rijkstaken naar gemeenten, met een te kleine bijbehorende hoeveelheid geld om deze taken goed uit te kunnen voeren."

Ploeg: "Het college van B&W van Stichtse Vecht wil alle gemeentelijke taken en het uitvoeringsniveau heroverwegen, en naar aanleiding daarvan zo mogelijk taken afstoten. Ook wil het college vanaf 2012 de bezuinigingen, die al in 2011 zijn gestart, intensiveren. De reden hiervoor is dat het tekort op de gemeentebegroting bij ongewijzigd beleid oploopt tot minimaal 11,1 miljoen in 2015. Dat geeft nog maar weer eens aan dat de lopende strategische heroverweging van het grootste belang is. De Expertgroepen zijn vorige week gestart om het college van B&W concrete voorstellen te doen voor bezuinigingen en het creëren van extra inkomsten. Bij het maken van deze voorstellen maken zij gebruik van de in totaal 385 tips en suggesties die onze inwoners hebben achtergelaten op www.ditismijnstichtsevecht.nl."

De adviezen die de Expertgroepen doen worden door het college van B&W gebruikt bij het opstellen van een voorstel voor de raad. De gemeenteraad neemt in december een besluit over het raadsvoorstel. Vanaf 2012 moet de begroting sluitend zijn. De heroverweging moet daarbij de richting aangeven, bezuinigingen zijn onvermijdelijk. Ploeg: "Inwoners, instellingen en gemeentemedewerkers gaan hier allemaal iets van merken."

Wat is een Bestuursrapportage?

De Bestuursrapportage is een rapportage waarin het college de raad informeert over de onderwerpen zoals die in de begroting zijn afgesproken. De rapportage gaat alleen over de afwijkingen die worden verwacht ten opzichte van de doelstellingen in de begroting. Het kan gaan om beleidsmatige en om financiële afwijkingen. De Bestuursrapportage maakt het college normaal gesproken tweemaal per jaar, in april en in september. Vanwege de herindeling is de begrotingscyclus later op gang gekomen. Daarom verschijnt de Bestuursrapportage in 2011 alleen in september/oktober.

De bestuursrapportage wordt op 7 november 2011 in de werksessie besproken. Op 22 november 2011 neemt de raad een besluit over de bestuursrapportage.