FNV Bondgenoten

Staking van schoonmakers Ministeries van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken van start


* 07-10-2011


Vanochtend zijn bijna 50 schoonmakers van de Ministeries van Sociale Zaken (SZW) en Buitenlandse Zaken (BuZa) in staking gegaan.

Al zes maanden praten zij over een respectvolle behandeling, een lagere werkdruk en het stoppen van de bezuinigingsdrift op de schoonmaak. Ondanks hoopvolle woorden van Minister Kamp in juni van dit jaar, bezuinigen de ministeries voor ruim 25% op de schoonmaak. De schoonmakers zijn het zat. De ministers Rosenthal en Kamp moeten vanaf vandaag hun eigen troep omruimen. De schoonmakers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken zijn voor het eerst in de geschiedenis in staking.

Hek van de dam

Nadat de ministeries in de afgelopen jaren reeds drie keer op rij fors bezuinigden op schoonmaak, is het hek nu echt van de dam. De ministeries willen van 1678 uur schoonmaak per week naar 1200 uur. Een onmogelijke bezuiniging van ruim 25%. Een proefweek met het nieuwe werkprogramma leidde tot chaotische taferelen: overwerkte schoonmakers, zes zieken, smerige toiletten en boze ambtenaren. De staking moet de ministers Kamp en Rosenthal tot inkeer brengen. "Als de ministers echt respect hebben voor ons werk, dan zorgen ze ervoor dat wij ons werk gewoon kunnen doen. En anders zullen ze de mop en de poetsdoek zelf maar eens moeten gebruiken. De tijd dat wij ons laten uitknijpen, is echt voorbij. Wij stappen uit de onzichtbaarheid!" zegt schoonmaakster Reshma Jagan.

Minister van Mooie Praatjes & Vieze Luchtjes

Minister Kamp sprak een half jaar geleden mooie woorden over het belangrijke werk van schoonmakers. Hij riep het Nederlandse bedrijfsleven op om de prijzenoorlog in de schoonmaak te stoppen. "Minister Kamp kenden we in zijn vorige ministerie als een man van zijn woord. Maar dat beeld moet helaas bijgesteld worden. Kamp wil van Schiphol en de NS dat ze niet langer voor een dubbeltje op de 1e rang zitten. Maar een half jaar later blijkt hij zelf een enorme prijsduiker te zijn. En zijn z'n eigen schoonmakers in opstand omdat hij ruim 25% minder wil betalen voor schoonmaak." zegt Ron Meyer, bestuurder FNV Bondgenoten. "Hij had de held van de schoonmakers kúnnen worden, maar als hij zo doorgaat, wordt hij de minister van Mooie Praatjes & Vieze Luchtjes."

De schoonmakers van de twee ministeries legden vanochtend om 11 uur het werk neer. Eerder ontvingen ze vele honderden steunbetuigingen van ambtenaren. De staking is uitgeroepen voor onbepaalde tijd.