Bouwbesluit 2012 in strijd met Europese regels


Arnhem, 20111007 -- Het concept Bouwbesluit, welke per 1 januari 2012 definitief wordt, lijkt op onderdelen in strijd te zijn met de Dienstenrichtlijn van Europa. De schema’s van het CCV worden in het besluit als bij wet voorgeschreven en krijgen het alleenrecht op de Nederlandse markt. Volgens de VNCW, de Vereniging voor opslaghouders van chemische stoffen lijkt dit in strijd te zijn met Europese regels die bepalen dat lidstaten geen beperkingen aan het vrij verrichten van diensten aan een in een andere lidstaat gevestigde dienstverlener mag opleggen.

Grootste klacht is dat deelnemers uit andere Europese landen indirect geweerd worden en er geen andere schema’s mogelijk zijn, terwijl er vanuit het bedrijfsleven juist een uitdrukkelijke wens bestaat om meer gezonde concurrentie. Bovendien voorzien de schema’s van het CCV in het verplicht sluiten van een licentieovereenkomst en dat is in strijd met de Dienstenrichtlijn.

Door het in een wet verwijzen naar schema’s, die opgesteld worden door een private organisatie buiten controle van de wet, ontstaat een onwenselijke situatie. Dit nog afgezien van bepaalde praktijken waar de VNCW zeer grote vraagtekens bij stelt. Dit heeft tot gevolg dat het bedrijfsleven met grote kostenverhogingen te maken krijgt, die niet leiden tot meer veiligheid of duidelijkheid.

De VNCW: ‘Hoe het mogelijk is dat de wetgever hierin mee gaat bevreemd. De afgelopen jaar is samen met de overheid gestreefd naar meer onafhankelijkheid en naar een markt met meer concurrentie. Met één klap zijn we terug bij af. Daarbij vrezen wij dat veel politici en publiek de consequenties van deze verwijzingen niet zullen inzien, daar dat een flinke hoeveelheid technische kennis en historische kennis vereist’.

De vereniging die opkomt voor de belangen van de opslaghouders van chemische stoffen doet een dringend beroep op de politiek hierop in te grijpen en heeft de Minister over de kwestie benaderd.

 





VNCW