Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 27 september 2011

Jonge schrijvers veroveren Amsterdamse Stadsschouwburg

Literaire talkshow biedt nieuwe generatie Nederlandse auteurs podium

Op vrijdag 7 oktober 2011 vindt de derde editie plaats van de Jonge Schrijversavond, een live literaire talkshow waarbij negen jonge schrijvers voordragen uit eigen werk en worden geïnterviewd. Na de eerste edities in het CREA-theater in Amsterdam, nu in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam. De avond is rijkelijk gevuld met auteurs Hanna Bervoets, Anna Drijver, Renske de Greef, Daan Heerma van Voss, Nine Ludwig, Iris Koppe, Sterre van Rossem, Joost de Vries en James Worthy. Initiatiefnemer en schrijver Maurice Seleky is de gastheer van de avond.

Nieuw publiek voor nieuwe literatuur
Het kleinschalige particuliere initiatief is in korte tijd uitgegroeid tot een literair evenement met een veelzijdig programma, waarmee de organisatie hoopt een breed publiek te interesseren voor nieuwe literatuur. In de randprogrammering is Knof te gast, de eerste auteur die via aandelenverkoop op manuscriptenwebsite TenPages.com een boek gepubliceerd heeft gekregen. Om de jonge schrijvers ook direct aan een lezerspubliek te helpen, verkoopt boekhandel Selexyz, de hoofdsponsor van de avond, boeken van alle auteurs. Bezoekers die een boek kopen, kunnen het glas heffen met 'hun auteur', gesponsord door Moët Hennessy, die ook door de schrijvers gesigneerde magnumflessen champagne zal verloten. Het nieuwe schrijverscollectief De Jagers verzorgt een installatie, exemplaren van het nieuwe literaire tijdschift Das Magazin worden weggegeven. Aanstormend debutant/schilder Appie Konig schenkt een zelfgemaakt schilderij van Harry Mulisch, schrijver Jens Olde Kalter vertelt over zijn nieuwe boek met kickbockser Ernesto Hoost in de hoofdrol en David Mulder schrijft gedichten over gasten op een antieke typemachine.

Groot feest voor schrijvers én lezers
Na het hoofdprogramma barst in de Stadsschouwburg het Jonge Schrijversbal los, waarop auteurs en bezoekers samen de dansvloer betreden. Schrijfsters Marion Pauw en Elle van Rijn maken als literair DJ-duo hun debuut, waarna DJ's Dirk Diggler en Miles Niemeijer de avond zullen afsluiten. Organisator Maurice Seleky: "Dit initiatief heeft als doel de literatuur van de toekomst te bevorderen door een live en laagdrempelig platform voor nieuwe literatuur te creëren, waar jonge schrijvers en publiek samenkomen." Seleky vond een medestander in Melle Daamen, directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam, die het programma goed vind passen bij de Expanding Theatre programma's van de Stadsschouwburg. Bovendien zegde zowel de CPNB als het Amsterdams Fonds voor de Kunst hun samenwerking toe. "Het is goed om te zien met hoeveel inzet er te werk wordt gegaan om deze groep schrijvers en hun lezers te bedienen", zegt Gijs Schunselaar, adjunct-directeur van de CPNB, de organisatie achter onder meer h et Boekenbal, Manuscripta en de Boekenweek.

Jonge Schrijversavond 2011, vrijdag 7 oktober

* Stadsschouwburg Amsterdam, Leidseplein 26

* 20.30 - 23.00 uur, aansluitend boekverkoop en het Jonge Schrijversbal tot 3.00 uur
* Toegang ¤ 10,- Kaarten en meer informatie: www.ssba.nl