Ingezonden persbericht


Nr: 7999
Datum: 27 september 2011

Wie mag het Waterliniecentrum van Fort Vechten ontwerpen?

Fort Vechten krijgt een nationaal Waterliniecentrum. Voor het ontwerp hiervan is een prijsvraag voor jonge architecten uitgeschreven. Uit tien bureaus zijn er vier genomineerd om een schetsontwerp te maken. Een deskundige jury heeft de inzendingen beoordeeld en de winnaar mag het echte ontwerp gaan maken. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts zal op vrijdag 7 oktober van 14.30 tot 15.00 de uitslag bekendmaken. Ze zal dan het winnende ontwerp onthullen en een expositie van de vier inzendingen in het provinciehuis openen.

Fort Vechten als nationaal Waterliniecentrum
Fort Vechten valt onder het nationaal project Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze voormalige verdedigingslinie strekt zich uit van Muiden tot de Biesbosch. De Waterlinie is belangrijk nationaal erfgoed en zelfs potentieel werelderfgoed. Het is daarom nationaal beleid om de Waterlinie te bewaren en goed zichtbaar en toegankelijk te maken voor publiek. Fort Vechten wordt binnen deze lijn ontwikkeld tot het nationaal Waterliniecentrum. In dit centrum kan straks iedereen terecht voor alle informatie over de Waterlinie. Het staat in een open recreatiegebied waar zowel natuur als oude en nieuwe cultuur een plek krijgen. Provincie Utrecht, gemeente Bunnik, Staatsbosbeheer en het projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie tekenden daar in 2007 een gezamenlijke intentieovereenkomst voor.

Ontwerpprijsvraag Waterliniecentrum
Voor de bouw van het nationale Waterlinie centrum is E 3,5 miljoen beschikbaar gesteld. De provincie Utrecht wil met deze prijsvraag jonge architecten een kans geven om een nationaal museaal project te realiseren. Uit tien bureaus zijn er vier genomineerd:

Bureau Jochem Heijmans uit Eindhoven
MAKS Architecture & Urbanism uit Rotterdam
Studio Anne Holtrop uit Amsterdam
Rocha Tombal Architecten uit Amsterdam

Het resultaat zijn verfrissende en architectonisch zeer hoogstaande ontwerpen, die de verwachtingen van de jury ruimschoots overtroffen. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts zal op 7 oktober het juryrapport toelichten en de winnaar bekend maken. Vanaf dan zullen ook de fraaie maquettes van de vier ontwerpen een week lang in het provinciehuis te bezichtigen zijn.

Voor meer info: www.liniecentrum.nl