Ingezonden persbericht


Agora, vrijdag 7 oktober 20.15 uur
Internationaal succes 'Spirit of Russia' in Agora

'The Spirit of Russia' is een spectaculaire dansshow met ruim veertig dansers, vele prachtige kostuums, herkenbare Russische muziek en fraaie, authentieke choreografieën. Het Russian National Dance Theatre heeft een grote internationale reputatie, van Rusland tot Australië, en is nu voor het eerst in Nederland te zien. In Rusland zorgt de show avond aan avond voor uitverkochte zalen. In 'The Spirit of Russia' neemt het gezelschap u mee op reis door de Russische (dans)geschiedenis. Alle facetten van de Russische dans, door de eeuwen heen, passeren de revue. Startpunt is het jaar 1152, wanneer de stad Kostroma ontstaat, die tot de zeventiende eeuw de uitvalsbasis was van de Romanov-dynastie. De reis eindigt in het hedendaagse Rusland, waar steeds meer westerse invloeden zichtbaar zijn. Speciaal voor 'The Spirit of Russia' werden maar liefst 300 unieke handgeborduurde kostuums gedecoreerd met parels, zilver en goud. Ook de muziek is speciaal voor deze voorstelling gecomponeerd en opg enomen met een Folkloristisch Orkest. De show is een unieke ervaring om kennis te maken met de Russische cultuur; een mix van traditionele Russische dans en hedendaags ballet. Laat uw hart veroveren door 'The Spirit of Russia'!

Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.

Agora, vrijdag 7 oktober 20.30 uur
Carolien Borgers: een veelzijdig cabarettalent

In 'Makkelijk praten' zingt, spreekt, verrast, aait, verwart, liefkoost en vertroebelt cabarettalent Carolien Borgers alles wat haar bezighoudt. Het is makkelijk praten: achteraf, langs de zijlijn, als het meezit, voor dat het fout gaat... Borgers neemt haar publiek mee naar dampende voetbalvelden, gênante situaties en op schoolreisje naar Auschwitz. Ze vertelt en zingt over eerste zoenen, "onware liefde" en benauwende boottochtjes. Haar veelzijdige talent wordt optimaal benut in dit avondvullende programma. Ze schakelt moeiteloos over van klein naar krachtig, van sexy naar cynisch en van slachtoffer naar zondaar. Met Carolien's stem als machtig wapen en Chris Grem als muzikaal begeleider is 'Makkelijk Praten' een voorstelling van hoogstaand niveau, waarbij liedjes en teksten elkaar perfect getimed in rap tempo afwisselen. Met een ongekend krachtige stem en een oogverblindende verschijning laat zij het publiek alle hoeken van de zaal zien. Carolien Borgers was een groot succes op de voorproefjesavond in mei 2011 in Agora.

De pers over 'Makkelijk praten': "Ze blinkt uit in het vertellen van verhalen die ze boven de huiselijke herkenbaarheid weet te verheffen door een verrassende woordkeus en een prettig ironische ondertoon. En voor haar liedjes geldt hetzelfde (...) Ze schrijft vormvast en geestig." (NRC Handelsblad). "Een kraakheldere stem als instrument waarmee ze naar behoeven hoog, laag of schreeuwerig kan zingen (...) Met jaloersmakende energie en een flink acteervermogen stuitert ze over het podium (...) Carolien Borgers is gewoon erg leuk." (Het Parool).

Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.

Agora, zondag 9 oktober 14.00 uur
Theater Terra komt met musical 'Spuit Elf' (4+)

Na 'Kikker de musical' en 'Nieuwe avonturen met Dolfje Weerwolfje' brengt Theater Terra een nieuwe familiemusical in het theater. 'Spuit Elf' gaat over de grote heldendaden van een kleine brandweerman. Gebaseerd op de bekende boeken van Harmen van Straaten over het brandweerolifantje Spuit Elf. Een kleine olifant die, net als de grote olifanten, bij de brandweer wil. Want de brandweerolifanten rijden in een mooie brandweerwagen en hebben een sirene! En je mag branden blussen als je brandweerolifant bent. Lekker water spuiten, met ladders in de weer en poezen redden uit bomen. Maar Spuit Elf is nog klein en komt vaak te laat. Dan is de brandweerwagen al weg en dan moet hij op zijn fietsje naar de brand. Zij vriendjes lachen hem een beetje uit. En de grote brandweerolifanten vinden eigenlijk dat hij in de weg loopt. Maar als er een grote brand uitbreekt in het gemeentehuis, hebben ze Spuit Elf ineens hard nodig. En dan zal hij moeten laten zien dat een kleine olifant grote dingen ka n doen... Theater Terra maakte van het verhaal van Harmen van Straaten een prachtige familiemusical, zoals alleen dit gezelschap dat kan. Agora is het vaste montagetheater van Theater Terra, en de eerste try-out is dan ook in Lelystad te zien!

Op de foto met Spuit Elf
Na afloop van de voorstelling is er de gelegenheid om op de foto te gaan met de cast van 'Spuit Elf'. Ook is er een echte brandweerwagen met een brandweerman!

Win een ritje in een brandweerwagen!
Wanneer je kaarten besteld voor de voorstelling 'Spuit Elf' kun je meedoen met de prijsvraag: 'Wanneer was jij een held?'. Stuur je antwoord vóór 5 oktober naar pr@agora-lelystad en maak kans op een ritje naar het theater en terug in een brandweerwagen. Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.

Voorleesmiddag in de bibliotheek
Agora organiseert in samenwerking met FlevoMeer Bibliotheek Lelystad een voorleesmiddag op woensdag 5 oktober van 14.00 tot 14.30 in de rode kamer in de bibliotheek in Lelystad. 'Spuit Elf' van Harmen van Straaten zal voorgelezen worden door een echte brandweerman!

Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.

Agora, woensdag 12 oktober 19.00 uur
'Augustus Oklahoma': dé toneelhit van dit seizoen

De Utrechtse Spelen brengt het internationaal spraakmakende toneelstuk 'Augustus: Oklahoma' naar Lelystad. De voorstelling is in diverse theaters in Nederland uitverkocht en nu al dé toneelhit van dit seizoen! Een hartverscheurend en hilarisch familiedrama met maar liefst dertien topacteurs. In deze vier uur durende theaterbelevenis (met 2 pauzes), waarin klassiek toneel en soap op meesterlijke wijze samenkomen, maakt het publiek kennis met drie generaties van de familie Weston. Als de drie zussen Weston met hun partners terugkeren naar hun ouderlijk huis in Oklahoma, lopen de spanningen hoog op. Al snel blijkt dat deze keer geen jeugdtrauma onberoerd blijft en niemand ontsnapt aan de wurgende greep van de moederliefde. De prachtige, rijk geschakeerde personages worden meesterlijk vertolkt door dertien topacteurs: Loes Luca, Peter Blok, Roos Ouwehand, Tjitske Reidinga, Tom de Ket, Dries Smits, Martijn Fischer, Peter Bolhuis, Ria Eimers, Marie-Louise Stheins, Noah Blindenburg, Merl e Minjon en Hilbert Dijkstra. Acteur Peter Bolhuis won onlangs de Arlecchino, dé VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol, voor zijn rol in 'Augustus: Oklahoma'. Ook Ria Eimers (Theo d'Or) en Tjitske Reidinga (Colombina) waren genomineerd. "'Augustus: Oklahoma' is een ongelooflijk rijk stuk, het stuk waarvan je als regisseur én toeschouwer alleen kunt dromen. En ineens is het er dan!" Komt dat zien!

De pers over 'Augustus: Oklahoma': "Een overdonderende theatergebeurtenis" **** (Het Parool). "Ria Eimers is absolute sensatie (...) Razend knap gecomponeerde mozaïekvertelling" **** (NRC Handelsblad). "In deze ensemblevoorstelling staan dertien acteurs die stuk voor stuk erg goed acteren" *** (de Volkskrant). "'Augustus: Oklahoma' laat vier uur voorbij vliegen" **** (Metro). "Scherp en komisch" **** (De Telegraaf).

Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.

Agora, woensdag 12 oktober 20.30 uur
Charmezanger en verteller Fred Florusse in Agora

'Een Muzikale Wandeling door het Nederlandse Cabaret' is een liedjesprogramma vol met pareltjes van het Nederlandse cabaret. Fred Florusse één van de oprichters van de succesvolle cabaretgroep Don Quishocking is tevens charmezanger en verteller. Hij maakt samen met begenadigd pianist en accompagneur Eelco Menkveld, soubrette Jetta Starreveld en met het publiek een leuke, mooie, soms bijtende muzikale wandeling door de tijd. Vanaf het ontstaan van het cabaret tot nu toe. De mooie, leuke en geëngageerde liedjes, anekdotes en spannende verhalen uit de negentiende, twintigste en eenentwintigste eeuw, worden ondersteund door prachtige projecties van oud fotomateriaal. Een heerlijke avond nostalgie voor de echte cabaretliefhebber! Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.

Agora, woensdag 19 oktober 20.15 uur
Fenomenaal gitaarspel van Eric Vaarzon Morel

Eric Vaarzon Morel is een begenadigd flamencogitarist en ontpopt zich ook als een zeer talentvolle componist met grensoverschrijdende faam. Vorig jaar is zijn prachtige flamenco-opera 'El Greco' gemonteerd in Agora. Na een fragment in De Wereld Draait Door waarbij een flamencodanseres op de tafel van Matthijs van Nieuwkerk danste, was de show in alle theaters uitverkocht. Nu komt hij weer terug in Lelystad met 'De Nieuwe Wereld van Don Quichot'. Eric Vaarzon Morel zal het verhaal van de Spaanse volksfiguur Don Quichot op zijn eigen onnavolgbare wijze vertellen en verklanken. Het verhaal van Cervantes' onsterfelijke ridder en zijn vrolijke metgezel Sancho Panza wordt opnieuw verteld in een setting van furieuze flamencodans en -zang, (gitaar)muziek en ritmische rap, hiphop en soul. 'De nieuwe wereld van Don Quichot' wordt uitgevoerd door Eric Vaarzon Morel (flamencogitaar), Carlos Denia (flamencozang), Sinna Casita (zang en rap), een flamencodanseres en een cellist. Tezamen zorgen z ij voor een waar theaterspektakel.

Over Eric Vaarzon Morel
Eric Vaarzon Morel is gefascineerd door de mogelijkheden om flamenco te combineren met verschillende westerse- en wereldmuziekstijlen. Hij werkte samen met diverse artiesten, onder wie Eric Vloeimans, Harry Sacksioni, Leoni Jansen, acteur Gijs Scholten van Aschat en Het Concertgebouw Jazz Orchestra. Vaarzon Morel speelde wereldwijd in grote concertzalen en stond tweemaal op het North Sea Jazz Festival. Ook is hij regelmatig te gast in 'De Wereld Draait Door'.

De pers over zijn vorige programma 'El Greco': "Eric Vaarzon Morel schreef zeer aanstekelijke muziek (...) flamencozanger Carlos Denia, danseres La Truco en Ginesa Ortega vormen het zinderende hart van 'El Greco de Toledo' en is het feest compleet (...) Het fenomenale gitaarspel van Morel (...) Opzwepende dans van La Truco" (Trouw). "Gitarist Eric Vaarzon Morel weet ruim anderhalf uur te boeien (...) een rijk klankpalet dat ook liefhebbers van lyrische jazz en kamermuziek zal aanspreken" (de Volkskrant).

Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.

Agora, woensdag 19 oktober 20.30 uur
Taalvirtuoos Kees Torn laatste keer in het theater

Bij Kees Torn weet u inmiddels wel wat u kunt verwachten. Minstens twintig hoogwaardige liedjes die technisch onberispelijk in elkaar zitten en waarin de persoonlijke inbreng niet wordt geschuwd. En ogenschijnlijk terloopse leuterkoek, met krenten van inzicht die de goede luisteraar aan het wankelen kunnen brengen. Na bijna twintig jaar is Kees Torn wel een beetje 'uitgeluld'. Toch snijdt hij in zijn negende programma 'Loze kreten' een nieuw onderwerp aan. Hij laat zijn publiek zien hoe mooi het kan zijn om de natuurkundige wetten te begrijpen, door zijn bevindingen te vertalen naar prachtige, grappige liedjes en snelle rijmschema's."Een briljante, vindingrijke magiër in de omgang met tekst, idee, taal en rijmschema's. En, uiteindelijk ook, superieur in treffende, dodelijke oneliners in zijn flirt met de waanzin van de logica," aldus Dagblad van het Noorden. Met 'Loze Kreten' sluit Kees Torn zijn carrière af. Wees erbij. Het is de laatste mogelijkheid om hem in het theater te zien !

De pers over 'Loze kreten': "Torn wisselt grapjes af met vrolijke liedjes met intelligente rijmschema's en knappe teksten. Een taalvirtuoos, dat is hij nog steeds (...) De Torn-ironie, de Torn-logica en het onnavolgbare Torn-taalgevoel; dat hij stopt, is een verlies voor het Nederlandse cabaret" **** (De Telegraaf). "Op zijn best blijft Torn de zingende puntdichter van gepolijste liedjes die volop profiteren van een onuitputtelijke woordkeus. Werd het Nederlands altijd maar zo mooi gebruikt. Liedjes met een gave verteltrant, onverwachte rijmschema's en een verrassende frappe" (NRC Handelsblad).

Kaarten zijn te bestellen via de website: www.agora-lelystad.nl, aan de theaterkassa (Agorabaan 12) van ma t/m za van 14.00 - 17.00 uur, of telefonisch op: 0320 - 239239.