Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Bekendmaking Nobelprijs voor de Vrede live bij de NOS

HILVERSUM, 6 oktober 2011 - Via de NOS is op vrijdag 7 oktober rechtstreeks te volgen welke persoon of organisatie de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Het Noors Nobelcomité maakt de naam morgenochtend om 11.00 uur bekend. Dit is live te volgen via het digitale kanaal Journaal24 en via nos.nl

De Nobelprijs wordt sinds 1901 uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt bij de bevordering van de vrede. De prijs kan zowel door personen als door organisaties worden gewonnen. Zo won bijvoorbeeld het Rode Kruis al drie keer de Nobelprijs voor de Vrede. Henri Dunant, de stichter van het Rode Kruis, kreeg deze prijs eenmaal.

Ook vele andere bekende personen en organisaties ontvingen de Nobelprijs voor de Vrede. O.a Unicef, de VN-Vredesmacht en Artsen zonder Grenzen, maar ook mensen als Albert Schweitzer, Michael Gorbatsjov en recentelijk Barack Obama. Een keer won een Nederlander de Nobelprijs voor de Vrede. Dat was in 1911, toen Tobias Asser de prijs kreeg als mede-initiatiefnemer en voorzitter van de Haagse Vredesconferenties.