Ingezonden persbericht


Nobelprijs opgedragen aan Arabische Lente

AMSTERDAM 7 OKTOBER - Zojuist is in Oslo bekend gemaakt dat Tawakul Karman uit Jemen de Nobelprijs voor de Vrede 2011 krijgt. Karman is in haar land een van de voorvechtsters in de opstanden tegen de president Abdullah Saleh. Ze deelt de prijs met de Liberiaanse vrouwen Ellen Johnson-Sirleaf en Leymah Gbowee.

Karman heeft de onderscheiding opgedragen aan alle activisten die bijdragen aan de Arabische Lente. Nog geen jaar geleden, op 17 december 2010, stak de Tunesische groente- en fruitverkoper Mohammed Bouazizi zich in brand. Onverwachts groeide zijn daad uit tot een revolutionaire storm die geen land in de Arabische wereld onberoerd zou laten.

In het nieuwe boek 'Onder mijn Zolen!' schetsen journalisten Marijn Kruk en Stefan de Vries een weidse visie op deze historische gebeurtenis. Zij rapporteren vanuit Sidi Bouzid, de geboorteplaats van Mohammed Bouazizi, vanuit de rechtbank in Caïro of vanuit de frontlinies langs de Libische kust, maar ook vanuit de straten van Damascus, het Veranderingsplein in Sana'a en de salons van het Elysée in Parijs.

Marijn Kruk en Stefan de Vries: "De Nobelprijs voor Tawakul Karman is een prachtige bekroning voor haar moed en doorzettingsvermogen. Het is tegelijkertijd een aanmoediging voor de Arabische volken om door te gaan met hun strijd en echte democratieën op te bouwen."

Aanstaande woensdag in Den Haag zal ambassadeur Ben Becher namens het Tunesische volk een exemplaar van Onder mijn zolen! in ontvangst nemen uit handen van de auteurs.

Onder mijn Zolen! (Uitgeverij Bluebeard, Amsterdam) ligt vanaf nu in de boekhandels. Meer info op www.ondermijnzolen.nl

Uitnodiging (

Ingezonden persbericht