Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 279/EM
Datum: 7 oktober 2011

Spiegelafstelplaats geopend in Grou

Vandaag heeft gedeputeerde Sietske Poepjes een nieuwe spiegelafstelplaats geopend in Grou. Chauffeurs kunnen hier de spiegels van hun vrachtwagen op de juiste manier afstellen. Met het openen van de afstelplaats gaf Poepjes de aftrap voor de dodehoekcampagne.

Sietske Poepjes, voorzitter van het ROF, vindt het juist afstellen van de spiegels van levensbelang. "Een vrachtwagenchauffeur is afhankelijk van zijn spiegels. Daarom moet elke chauffeur de mogelijkheid hebben om zijn spiegels goed af te stellen. Met deze afstelplaats dragen we weer een steentje bij aan de verkeersveiligheid."

Spiegelafstelplaats
De spiegelafstelplaats ligt op het terrein van transportbedrijf Kooiker Groep. Zij vroegen bij het ROF subsidie aan. De kosten waren 500 euro (exclusief instructiebord), waarvan beide partijen de helft hebben betaald. Transportbedrijven die ook een afstelplaats in Fryslân willen aanleggen, kunnen bij het ROF subsidie aanvragen via www.rof.nl.

Dode hoek
De dode hoek is het gebied vlak voor de vrachtwagen, rechts naast de vrachtwagen, bij het voorwiel en achter de vrachtwagen. Het is levensgevaarlijk als fietsers of voetgangers hier gaan staan. In de dodehoekcampagne worden fietsers en voetgangers gewezen op de gevaren van de dode hoek. De chauffeursvereniging Friesland gaat langs basisscholen en middelbare scholen om kinderen te wijzen op de gevaren van de dode hoek. Ook transportbedrijven en vrachtwagenchauffeurs worden opgeroepen om hun spiegels op de juiste manier af te stellen.




Provincie Friesland