Provincie Noord-Brabant

Persbericht

7 oktober 2011

Wederom subsidie beschikbaar Provincie kiest voor voortzetting CPO

De provincie gaat door met het stimuleren van de samenwerking tussen Brabanders die hun eigen huizen bouwen. Voor de periode 2011-2015 wordt daarom vier miljoen euro beschikbaar gesteld voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

CPO leeft in Brabant. Sinds de start van de regeling in april 2008 zijn 67 projecten met subsidie van de provincie in voorbereiding of al gestart met bouwen. Hierdoor kunnen circa 1300 woningen worden gebouwd. Gedeputeerde Yves de Boer: "Gezien dit succes hebben we als provincie besloten dit project voort te zetten en voor de periode 2011-2015 wederom geld vrij te maken voor CPO."

Gedeputeerde Staten stellen hiervoor een bedrag van vier miljoen euro beschikbaar. De subsidie is bedoeld om het voortraject van een project te financieren. Per woning is een bedrag van E 4.000 euro beschikbaar met een maximum van E 200.000 euro per project.

"De provincie Noord-Brabant wil de kwaliteit van ruimte en wonen de komende jaren verder verbeteren. CPO bevordert een betere match tussen vraag en aanbod, verbetert de betaalbaarheid van woningen en - last but not least - vergroot de sociale samenhang tussen bewoners", aldus De Boer. "Genoeg redenen om hiermee door te gaan dus."

Op vrijdag 7 oktober ontmoetten gedeputeerde Yves de Boer en wethouder Afred Arbouw van de gemeente elkaar bij een CPO-project in de Neelstraat in Prinsenbeek. Arbouw: "Ik ben verheugd dat de provincie opnieuw geld beschikbaar stelt. Dat is goed, want er is in de markt veel vraag naar dit soort initiatieven. En daarmee ondersteunt dit besluit de dynamiek in de woningmarkt. Het college van Breda heeft besloten de komende jaren actief op zoek te gaan naar 200 nieuwe kavels voor CPO. Zo kijken we naar Westrik/Saval en de Heikantsestraat in Prinsenbeek. Daarnaast doen we zeer nadrukkelijk ook een beroep op ontwikkelaars en corporaties."

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie zijn: . Het CPO-project bestaat uit ten minste tien woningen (een uitzondering is mogelijk voor projecten in kleine kernen). . Ten minste de helft van de deelnemers aan het CPO-project is een koopstarter. . De gemeente moet medewerking verlenen aan het CPO-project. . Er moet bouwgrond beschikbaar zijn voor het CPO-project. . Het CPO-project wordt professioneel begeleid. . Er is nog geen bouwvergunning voor het CPO-project verleend.