Provincie Noord-Brabant


7 oktober 2011

GS: Focus op uitvoering en samenwerking Begroting van GS

De eerste begroting van het provinciebestuur is sober, maar niet somber. Gedeputeerde Staten zetten de reeds ingezette bezuinigingen door, maar blijven ook gericht investeren in ruimtelijke ontwikkeling, bereikbaarheid van de regio, regionaal economisch beleid, natuur, milieu en cultuur. Omdat de provincie fors minder te besteden heeft de komende jaren, richten Gedeputeerde Staten zich op een daadkrachtige uitvoering en op samenwerking met maatschappelijke partners.

In de concept-begroting 2012 staan de doelstellingen, ramingen en middelen voor 2012 met een doorkijk tot 2015 op het gebied van Bestuur, Ruimte, Ecologie, Economie, Mobiliteit, Cultuur en Samenleving en de Investeringsagenda. Ook zijn de prestaties van het eerste half jaar van dit nieuwe provinciebestuur verwerkt. In totaal heeft de provincie in 2012 circa 1,3 miljard euro te besteden. Dit neemt af tot ongeveer 841,3 miljoen euro in 2015.

Provinciale Staten bespreken deze concept-begroting op 11 november 2011.

De provincie heeft minder te besteden vanwege de structurele korting op en de herverdeling van het provinciefonds. Ook op andere onderdelen, zoals natuur, mobiliteit, cultuur, zijn de rijksbezuinigingen merkbaar in de provinciale financiën. Incidenten met grote impact, zoals de milieuschade van de brand in Moerdijk, zorgen voor extra financiële risico's. Deze nieuwe financiële situatie betekent dat de provincie daadkrachtig moet handelen en keuzes moet maken. Gedeputeerde Staten (GS) focussen op de kerntaken: ruimtelijke ontwikkeling en inrichting, bereikbaarheid van de regio, regionaal economisch beleid, natuur en milieu en cultuur. De provincie zal meer dan ooit moeten samenwerken met partners in bedrijfsleven, overheid en onderwijs, om de ambities waar te maken om te horen bij de top van Europese kennis-en innovatieregio's. Daarbij willen GS zoveel mogelijk gebruik maken van Europese samenwerkingen en -budgetten.

Gedeputeerde Ruud van Heugten: "In deze tijden van financiële krapte is strakke discipline en transparantie van de financiën belangrijker dan ooit."

Bijlage: De begroting op hoofdlijnen 2012: mijlpalen en middelen

1. Bestuur Doel is om de kwaliteit van het openbaar bestuur in Noord-Brabant en de rol en positie van de provincie als bestuurslaag verbeteren. Daarnaast willen GS de samenwerking met en tussen bestuurlijke partners versterken en het toezicht houden op de kwaliteit van het openbaar bestuur in Brabant.

Begrotingsomvang 2012: E28.519.000

Mijlpalen 2012: o Uitvoering van de bestuurlijke ambities in de Uitvoeringsagenda o Bestuurlijk organisatie van de 4 regio's is duidelijk in beeld, met name regionale opgaven, verhoudingen, samenhang, evenwicht en een bestuurlijk profiel per gemeente; o overeenstemming bereiken omtrent grensoverschrijdende focuspunten in de Vlaams-Nederlandse Delta.

2. Ruimte Doel is om de (kwaliteit van de) ruimtelijke ontwikkeling en inrichting in Noord-Brabant te borgen en te zorgen voor een mooi, gezond en economisch vitaal landelijk gebied, verbonden met de steden.

Gedeputeerde Yves de Boer, Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen: "De relatie stad-land moet, zoals iedere relatie, gebaseerd zijn op gelijkwaardigheid. Bewoners van het buitengebied moeten mee aan tafel als het gaat om de inrichting van hun woonomgeving: we gaan van inspraak naar meespraak. Brabant is leading als het gaat om de verduurzaming van de intensieve veehouderij en wil een voorbeeld zijn voor de rest van het land - en internationaal."

Begrotingsomvang 2012: E70.266.000

Mijlpalen 2012: o Uitvoering van de 9 gebiedsopgaven en herijken van het Programma Landelijk Gebied; o Schrappen overbodige regels en herzien bestaande overlegstructuren. o Een juiste match tussen vraag en aanbod van woningen: nieuwe prognoses voor wonen en werken opstellen. o Bestaande projecten zoals Logistiek Park Moerdijk, AFC Dinteloord en woningbouwstimulering lopen door.

3. Economie Doel is het versterken economische structuur vanuit internationaal perspectief en toe te groeien naar een internationale topkennis- en innovatieregio.

Bert Pauli, gedeputeerde Economische Zaken en Bestuur: "We willen sterke sectoren slim verbinden. Dat doen we onder meer via koppelingen met maatschappelijke opgaven, zoals voeding en gezondheid of zorgeconomie. Onderwijs, ondernemers en overheden moeten daartoe nog hechter gaan samenwerken."

Begrotingsomvang 2012: E104.715.000

Mijlpalen 2012: o Het economisch, sociaal, onderwijs- en jeugdbeleid wordt beter op elkaar afgestemd via het Brabants Arbeidsmarktakkoord en uitgevoerd. Dit is onderdeel van de het nieuwe Economisch Programma dat uitgevoerd wordt in 2012. o De provincie pakt de internationale profilering, public affairs en 'branding' van Brabant aan. Voorbeeld zijn de buitenlandse handelsmissies, die op maat, doelgericht en samen met overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen gehouden worden. o Het deelnemingenbeleid is geëvalueerd.

4. Ecologie: Doel is een gezonde leefomgeving voor mens, dier en plant, waarin we veilig kunnen wonen en waar ruimte is voor economische, maatschappelijke en ecologische ontwikkelingen.

Johan van den Hout, gedeputeerde Ecologie en Handhaving: "In deze begroting voelen we de druk van de bezuinigingen. Dit jaar beslaat de Ecologie-begroting nog 305 miljoen euro, in 2012 moeten we het met 93 miljoen minder doen! Maar we laten onze ambities niet varen. Dat betekent creatief omgaan met minder geld en zorgen dat dat geld zoveel mogelijk daadwerkelijk in het veld wordt uitgegeven en niet aan allerlei bureaucratie. En slimme allianties aangaan met burgers en bedrijven om natuur, recreatie en economie met elkaar te verbinden."

Begrotingsomvang 2012: E212.089.000

Mijlpalen 2012: o verwerking van het deelakkoord Natuur tussen staatsecretaris Bleker en de provincies in een nieuw Programma Vitaal Platteland; o herziening van het natuur- en landschapsoffensief, inclusief voorstellen t.a.v. de aanwending van het ecologiefonds; o uitvoering geven aan het investeringsprogramma Landschappen van Allure; o vaststelling en uitvoering nieuw provinciaal milieuplan; o voorbereiding daadwerkelijke vorming van regionale uitvoeringsdiensten (RUDs) per 1 januari 2013; o uitwerken duurzame energielijn binnen energieagenda; o afspraken maken met rijk en regionale partners ten aanzien van uitvoeringsprogramma Zuid-Westelijke Delta.

5. Mobiliteit Doel is het verbeteren van de bereikbaarheid van Brabant. De uitdaging is Brabant bereikbaar te houden, zowel om de economie te versterken als om de leefbaarheid en verkeersveiligheid te waarborgen.

Ruud van Heugten, gedeputeerde Mobiliteit en Financiën: "Terwijl de wegen steeds drukker worden, houden wij onze steden en dorpen bereikbaar. We pakken de grootste verkeersknelpunten aan en houden het openbaar vervoer aantrekkelijk. We stimuleren goederenvervoer per spoor en via het water - of combinaties daarvan. Met nieuwe slimme incar-systemen benutten we de wegen beter. Daar zitten ook de kansen voor betere samenwerking, en wellicht financiering, met het bedrijfsleven en andere overheden."

Begrotingsomvang 2012: E 374.788.000

Mijlpalen 2012 : o De nieuwe visie op het Openbaar Vervoer is opgesteld samen met partners o De opdracht voor de reconstructie N261 Tilburg-Waalwijk is gegund. o Werkzaamheden voor de komomleiding Oudenbosch zijn gestart en planstudies voor de komproblemen in andere gemeenten zijn afgerond. o Werkzaamheden voor verbreding van het Wilhelminakanaal starten. o De snelfietsroute tussen 's-Hertogenbosch en Oss is gestart. o De resultaten van de vier incar-projecten in Brabant zijn bekend. o Het Brabants Verkeersveiligheidsplan is herzien. o De luchtvaartbesluiten voor Budel Airport en Seppe Airport zijn genomen.

6. Cultuur en samenleving Doel is om de culturele infrastructuur in onze provincie en de regionale identiteit te versterken. Een sociale, gezonde en veilige samenleving is de basis voor een goed vestigings- en leefklimaat."

Brigite van Haaften, gedeputeerde Cultuur en samenleving: "Het is belangrijk dat we bij alle beleid van de begroting steeds oog houden voor de manier waarop we de inwoners van Brabant kunnen betrekken bij ons beleid. Door gebruik te maken van de kennis en kracht van de Brabanders, creëer je draagvlak en betrokkenheid. Dat zien we bijvoorbeeld bij leefbaarheid, bij Slimme Zorg, bij Culturele Hoofdstad en bij monumenten. Daar maken mensen het verschil."

Begrotingsomvang 2012: E297.054.000

Mijlpalen 2012: o De ervaringen met de integrale dorpsontwikkelingsplannen (Idop's) en Slimme Zorg verwerken en vertalen naar regionale schaal. o Decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten, die in 2016 een feit moet zijn, goed begeleiden. In 2012 wordt duidelijk hoe we dit samen met gemeenten gaan opbouwen. o De intensivering van de samenwerking tussen provincie, de Brabantse grootste 5 steden en de culturele instellingen op cultureel vlak is vastgelegd in het BrabantBod. In 2012 komen de concrete plannen en activiteiten van alle partijen.

7. Investeringsagenda De investeringsstrategie 'Brabant investeert in de toekomst' is onderdeel van de Agenda van Brabant. Doel is om de structuur van onze provincie op een aantal onderscheidende kwaliteiten duurzaam te versterken.

a. Investeringsagenda: eerste tranche is als volgt verdeeld: - Energietransitie: als kans voor innovatie en duurzaamheid E 71,2 mln - Landschappen van allure E 56,2 mln - BrabantStad Culturele Hoofdstad: de kunst van het samenleven E 50,0 mln - Sportplan Brabant: versterking sportinfrastructuur E 40,0 mln - Grootschalige cultuurhistorische complexen E 61,5 mln b. Spaar- en investeringsfonds wegeninfrastructuur van E 750 mln. Jaarlijks wordt hiervoor E 50 mln gereserveerd in een gecombineerd spaar- en financieringsfonds.

Mijlpalen 2012: o Energietransitie: . fonds Biobased Economy is opgericht; . Internationaal onderzoekscluster Solar is van start. . 25 electrische auto's zijn aangeschaft en 50 laadpunten zijn gerealiseerd. o Landschappen van Allure: . Drie uitvoeringsprogramma's zijn vastgesteld en de uitvoering is gestart. o 2018 Brabant Samen Culturele Hoofdstad: . Bidbook is gereed en besluitvorming hierover bij de steden is afgerond. o Sportplan Brabant 2016: . 2 topsportaccommodaties en 1 fieldlab zijn gerealiseerd. . Sport voor en door Brabanders wordt gestimuleerd om het leef- en vestigingsklimaat in Brabant op 'Olympisch niveau' te brengen. Het Sportplan Brabant is de start om deze beweging op gang te brengen. o Grootschalige cultuurhistorische complexen: . na besluitvorming in Provinciale Staten 4 complexen verworven, start gemaakt met herbestemming. o Spaar- en investeringsfonds wegeninfrastructuur : . Businesscase Brainport Oost inclusief Noordoost Corridor is gereed. Keuze voor tracé en financiering is gemaakt. . Gebiedsakkoord en definitieve structuurvisie N69 zijn vastgesteld. De project-MER voor de tracékeuze van de nieuwe weg is gestart. . Het Provinciaal Inpassingsplan N279 's-Hertogenbosch - Veghel is voorbereid voor besluitvorming in 2013.