Ernst & Young

Reactie Ernst & Young op AFM themaonderzoek

In de eerste helft van 2011 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het kader van het doorlopend toezicht op accountantsorganisaties het themaonderzoek 'Prikkels voor kwaliteit' uitgevoerd bij vijftien accountantsorganisaties die beschikken over een vergunning voor het verlenen van diensten aan OOB-cliënten (OOB-vergunninghouders). Dit onderzoek was verkennend van aard en de nadruk lag niet op het vaststellen van de naleving van wet- en regelgeving of het identificeren van overtredingen.

De aanbevelingen van de AFM
Uit het onderzoek blijkt dat daar waar sprake is van geboden en verboden de externe accountants en accountantsorganisaties die over het algemeen naleven. Vanuit het oogpunt van de gebruikers van de jaarrekening (het maatschappelijk verkeer) is de AFM voorstander van duidelijke, eenduidige en meer restrictieve regelgeving op beide thema's. Hoe de striktere onafhankelijkheidsregels er zouden moeten uitzien, vindt de AFM een onderwerp van een bredere maatschappelijke consultatie op nationaal en internationaal niveau.

De visie van Ernst & Young
Er is in de nasleep van de kredietcrisis een maatschappelijke discussie gaande over de kwaliteit van accountantscontroles. We hebben geluisterd en ook zelf een actieve bijdrage geleverd aan het publieke debat. Het accountantsvak gaat om het leveren van accountantsverklaringen die voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij. Naast een kwalitatief goed uitgevoerde controle en communicatie hierover, dient de accountant objectief en kritisch te zijn. Giljam Aarnink, Managing Partner Assurance: "Continue kwaliteitsverbetering en professioneel kritische accountants zijn altijd een belangrijk punt op onze agenda. We blijven veel tijd en geld investeren in kwaliteitssystemen en ondernemingsbrede kwaliteitsbewustzijnprogramma's. Ernst & Young heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en extern toezicht levert daaraan een belangrijke aanvulling. Wij vinden het rapport van de AFM dan ook waardevol en het bevat zinvolle suggesties. Ook vinden wij het een goede stap dat de AFM dit themaon derzoek de komende tijd zal inbrengen in maatschappelijke discussies op nationaal en internationaal niveau. Wij zullen aan deze discussies blijven deelnemen en ze ook zelf initiëren."

Onafhankelijkheid
Waar het gaat om onafhankelijkheid onderschrijven wij het belang hiervan en zoals in ons transparantieverslag uitgebreid is toegelicht, hebben wij een veelheid aan procedures om onze onafhankelijkheid te waarborgen. Ook hebben wij in het transparantieverslag toegelicht in welke mate wij overige dienstverlening aanbieden aan onze controlecliënten in het afgelopen fiscale jaar. Het algemene beeld dat daarin wordt vermeld, is dat Ernst & Young bij cliënten waar een wettelijk controle-opdracht loopt, minder dan 30% inzet kent van collega's die geen accountants zijn. Voor Organisaties van Openbaar Belang is dit percentage ongeveer 20 %. Daarbij moet worden opgemerkt dat een deel van deze werkzaamheden, bijvoorbeeld door IT Risk and Assurance, direct betrekking heeft op de wettelijke controle.

Giljam Aarnink: "Wij zijn voorstander van een publiek debat over dit onderwerp en we zijn van mening dat er duidelijkheid moet zijn voor het maatschappelijk verkeer wat verstaan wordt onder overige dienstverlening en welke diensten worden aangeboden in samenhang met de wettelijke controle. Wij zijn geen voorstander van meer regelgeving, zeker niet als die alleen op Nederlands niveau zou worden ingevoerd. Wij sluiten ons graag aan bij de internationale discussie over dit onderwerp. Ook de gepubliceerde en te publiceren voorstellen van de NBA dienen hierbij te worden meegenomen."

Benoemen, beoordelen, belonen en sanctioneren van externe accountants Waar het gaat om het benoemen, beoordelen en belonen van externe accountants verwijzen wij graag naar ons transparantieverslag waar uitgebreid verslag is gedaan over hoe wij omgaan met beloning. Ook staat daar vermeld dat wij kwaliteit expliciet meenemen in de beoordeling en beloning van onze mensen, alsmede dat wij altijd sanctioneren in geval van het niet naleven van het kwaliteitsbeleid. Wij hanteren een strikt kwaliteitsbeleid met uitgebreide richtlijnen en zien er op toe dat dit wordt nageleefd.