Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 7 oktober 2011

Toegang tot daken Odfjell weer vrijgegeven door de Arbeidsinspectie

De Arbeidsinspectie heeft op 6 oktober tijdens de BRZO-inspectie bij Odfjell Terminals (Rotterdam) de toegang tot de daken om correctieve maatregelen te nemen ontzegd. De Inspectie twijfelde aan het feit of de medewerkers voldoende bescherming werd geboden tijdens het betreden van de daken. Odfjell heeft inmiddels een procedure opgesteld waarin alle risico op blootstelling van medewerkers is uitgesloten. Vanochtend is deze procedure overhandigd aan de Arbeidsinspectie en is de toegang tot de daken direct vrijgegeven. Odfjell neemt daarmee het actieplan weer op dat door DCMR is goedgekeurd en verwacht hiermee weer een verdere stap te zetten naar het verder verlagen van restemissies.

DCMR meet in de hele regio Rijnmond via het luchtmeetnet continu op concentraties van benzeen. In juni 2011 heeft DCMR in de regio een onderzoek gedaan waaraan Odfjell heeft meegewerkt. Daar waar benzeen gemeten is, lagen die waarden onder de wettelijke maximumwaarde. Uit een langlopend onderzoek blijkt dat deze waarden gedurende de afgelopen jaren steeds verder zijn afgenomen. DCMR voert een minimalisatiebeleid ten aanzien van benzeen. Odfjell ondersteunt deze doelstelling met het oog op de complete veiligheid en milieubelasting van haar terminal.

Odfjell heeft de eerste resultaten van het DCMR onderzoek voor haar terminal zeer serieus genomen en naar aanleiding van de voorlopige conclusies een actieplan opgesteld en overlegd aan de DCMR ter goedkeuring. Dit actieplan is niet vrijblijvend. Zo zal DCMR actief toezicht houden op de uitvoering van dit plan en de daaraan verbonden termijnen. Odfjell ondersteunt deze aanpak.

Als onderdeel van het actieplan zijn op 1 oktober door een extern bureau op verzoek van Odfjell nadere metingen uitgevoerd naar VOS (vluchtige organische stoffen) emissies, waaronder benzeen. Er is gemeten op maaiveldniveau en op tankdaken. Op maaiveldniveau zijn geen bijzonderheden gemeten. Op de tankdaken is een aantal kleinere emissiepunten waargenomen. Op deze punten zijn direct door Odfjell correctieve acties uitgezet. Herhalingsmetingen zullen nadien moeten bevestigen of de VOS emissies verder verminderd zijn.

Over Odfjell
Odfjell is een belangrijke speler in de wereldwijde markt van zeetransport en opslag van chemicaliën en andere speciale bulkvloeistoffen. De Odfjell vloot omvat 85 schepen, de zowel lokaal als wereldwijd worden ingezet. De tankterminal divisie bestaat uit 9 volledig of deels in eigendom zijnde terminals en 12 strategisch gelegen, geassocieerde terminals. Odfjell heeft haar hoofdkantoor gevestigd in Bergen, Noorwegen en heeft ruim 20 kantoren wereldwijd. Er werken meer dan 3800 medewerkers bij Odfjell die samen een omzet genereren van US$ 1.2 miljard. Odfjell is genoteerd aan de beurs van Oslo (ODF). Zie ook www.odfjell.com




Ingezonden persbericht