Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Start uitbreiding Haven Holtum Noord

Sittard-Geleen, 7 oktober 2011 - Gedeputeerde Maark Verheijen van de provincie Limburg en wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen hebben vandaag het startsein gegeven voor de uitbreiding van de havenfaciliteiten op Holtum Noord III. De haven van Holtum-Noord wordt dankzij het ruim tien miljoen kostende project de grootste inland-terminal van Nederland.

,,Steeds meer vracht komt rechtstreeks hier in Holtum-Noord aan, omdat in Rotterdam de maximale capaciteit bereikt is. Dankzij de uitbreiding die wij nu gaan realiseren, zijn we klaar om van Holtum-Noord de grootste inland-terminal van Nederland te maken,' aldus gedeputeerde Verheijen (Economische Zaken).

Wethouder Pieter Meekels (economie) vulde aan dat deze uitbreiding een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van de logistieke hotspot Zuid-Limburg. ,,Dit gebied heeft met al zijn logistieke mogelijkheden en dankzij zijn ideale ligging in Europa een groot potentieel. Het is goed dat de provincie dat erkent en de logistieke hotspot Zuid-Limburg nu heeft opgenomen in haar plannen. '

De uitbreiding omvat een nieuwe kade met een lengte van 150 meter en een opslagcapaciteit voor containers van vier hectare. Ook wordt de haven uitgediept tot 3,30 meter zodat grote, zwaarder beladen schepen, er kunnen laden en lossen. De werkzaamheden zijn in het voorjaar van 2012 klaar.

Eind vorig jaar hebben Barge Terminal Born en de gemeente Sittard-Geleen al een contract getekend waarin geregeld is dat Barge Terminal Born de komende tien jaar gebruik zal maken van het nieuwe deel van de haven.

De uitbreiding van de haven van Holtum-Noord kost ruim 10 miljoen euro. Daarvan is 4,7 miljoen afkomstig van het Rijk, 2,1 miljoen van de provincie en 3,2 van de gemeente. Naar verwachten levert dit enkele honderden directe en indirecte banen op.

Fotobijschrift: Gedeputeerde Mark Verheijen (rechts) en wethouder Pieter Meekels onthullen het bord dat uitbreiding van de haven van Holtum Noord aankondigt. Foto Ermindo Armino