Staatssecretaris Zijlstra maakt maidentrip Zeeuws stoomtramrijtuig


HOORN, 20111007 -- Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft op 7 oktober 2011 stoomtramrijtuig AB8 van de Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg-Maatschappij na restauratie weer in dienst gesteld bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Tijdens de komende herfstvakantie kan dagelijks worden gereisd op de pluche zittingen in de luxe eerste klasse afdeling en op de houten banken in de tweede klasse van rijtuig AB8.

Duiventil

Personenrijtuig AB8 werd in 1916 gebouwd in Rotterdam en ging de eerste en tweede klasse reizigers vervoeren op stoomtramlijnen in Zeeuws-Vlaanderen. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het teakhouten rijtuig een functie als duiventil. Een aantal jaren geleden verwierf de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik de wagenbak en werd een begin gemaakt met de restauratie in de werkplaats van het museum in Hoorn om weer tot een volwaardig rijdend tramrijtuig te kunnen komen. Dit alles mogelijk gemaakt door bijdragen van landelijke fondsen en de inzet van vele vrijwilligers en stagiaires. Het rijtuig is geregistreerd met de hoogste A-status in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed.

Indienststelling

Nadat stoomlocomotief Bello het gerestaureerde rijtuig in de gereedstaande stoomtram naar Medemblik had geplaatst, betrad de staatssecretaris vanmorgen als eerste reiziger het rijtuig voor een rit richting Medemblik.

In de toespraak bij de indienststelling prees de Staatssecretaris de herbestemming die het rijtuig nu heeft  gekregen in zijn museale en toeristische functie. Het kennisbehoud bij vele vrijwilligers is bij deze projecten erg waardevol. De Museumstoomtram noemde hij bovendien een goed voorbeeld van cultureel ondernemerschap. Door de attractieve presentatie haalt het 80% aan eigen inkomsten en daarmee heeft het museum een gezonde basis voor de toekomst.

Meerijden op het pluche

Vanaf 15 tot en met 26 oktober voert de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik het uitgebreide programma ‘Spannendste Tijdreis in de Herfstvakantie’ uit. Er kan dan dagelijks met rijtuig AB8 worden gereisd in de stoomtram tussen Hoorn en Medemblik.


Meer informatie over stoomtramrijtuig AB8 en het herfstprogramma: www.museumstoomtram.nl of tel. 0229-214862.





Museumstoomtram Hoorn-Medemblik