KRO

KRO Brandpunt: hoe de overheid de burgers gijzelt

Uitzenddatum: 09/10/2011

Aanstaande zondag (9 oktober, 22.15 uur, Nederland 2) in KRO Brandpunt: Hoe burgers worden gegijzeld door de plannenmakers in Den Haag die hen opzadelen met onverkoopbare huizen en bewoners jarenlang in onzekerheid laten over een schadevergoeding. Grote infrastructurele projecten zoals de aanleg van een spoorlijn of de doortrekking van een snelweg zorgen consequent voor een chaos aan ambtelijke onderzoeken en juridische procedures. Keer op keer drijven deze projecten bewoners tot wanhoop. De Nationale Ombudsman spreekt er schande van en eist dat de overheid ingrijpt.

Verder in deze uitzending een confronterend interview met één van de machtigste vrouwen in Griekenland: Dora Bakoyannis. Dochter van een oud premier, zelf oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig burgemeester van Athene. Medeverantwoordelijk dus voor de Griekse leugen en de economische malaise. Thuis is ze diep door het stof gegaan. Nu is ze als voorvrouw van een nieuwe politieke partij voorstander van verregaande hervormingen. Sven Kockelmann spreekt met haar over harde bezuinigingen, de Griekse elite en de toekomst van haar getergde land.

Tot slot in deze aflevering: van Haagse behangkoning tot voetbalbobo in Engeland. Hoe John van Zweden, directeur van het Haagse Behangparadijs en fanatiek supporter van ADO Den Haag, één van de eigenaren van Swansea City werd. Een voetbalclub uit een mijnstadje in Zuid Wales die dit seizoen voor het eerst in de Engelse Premier League speelt. Een paar jaar geleden balanceerde de club nog op het randje van de afgrond: bijna failliet en bijna gedegradeerd naar de amateurregionen. Tegenwoordig speelt Swansea in een fonkelnieuw stadion en is Van Zweden er een icoon. Fons de Poel vertelt het jongensboekverhaal van deze Haagse volksjongen.

KRO Brandpunt, zondag 9 oktober, 22.15 uur, Nederland 2