Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

22 september 2011

Dertien topwetenschappers komen op zondag 9 oktober 2011 naar het Haagse Museon. Het publiek kan vragen stellen, discussiëren en - dat is best bijzonder - persoonlijk met de onderzoekers in gesprek gaan. Tijdens het evenement Kennis op Zondag krijgen bezoekers een update van de laatste en mooiste resultaten uit vele vakgebieden.

In het Museon wacht een ware delegatie van vooraanstaande wetenschappers. Wat te denken van verouderingsexpert Jan Hoeijmakers, nano-professor Leo Kouwenhoven en tweelingdeskundige Dorret Boomsma? Zij zijn lid van de KNAW en ontvingen eerder de NWO-Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Na de lezingen is er gelegenheid voor discussie en vragen.

In de pauzes kunnen bezoekers bij de Meet & Greet in een informele sfeer een praatje maken met de sprekers. Kom naar het Museon van 13.00 uur tot 17.30 uur en ontmoet uw favoriete wetenschapper. Meer info en kaarten bestellen via Kennis op Zondag.

Alle sprekers op alfabetische volgorde:

Dorret Boomsma: Genetisch gelijk en toch verschillend? Jaap van den Herik: Kunstmatige intelligentie als een service Jan Hoeijmakers: Lang leve onze genen. DNA-schade en veroudering Esther Janse: Een goed verstaander kan luisteren en breien tegelijk Leo Kouwenhoven: Quantummechanica in het dagelijkse leven Albert Polman: Moonwalk voor licht: "metamaterialen" laten licht kunstjes doen die in de natuur niet voorkomen
Corien Prins: Over de hack bij DigiNotar, Privacy en de kwetsbare kanten van onze digitaliseringsambities
Wim van der Putten: De onderwereld controleert onze natuur Stijn Reijnders: Mediatoerisme maakt het mogelijk om op reis te gaan naar de eigen verbeelding
Iris Sommer: Stemmen horen, paranormaal begaafd of psychotisch? Daphne Stam: Hoe vinden we een tweede aarde?
Rens Waters: Ontstaan van planeten
Rob Zwijnenberg: Een zebravisje met twee hoofden - Op weg naar een nieuwe ethiek en esthetiek van de natuur

Praktische informatie

Kennis op Zondag vindt plaats in het Museon, Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag op zondag 9 oktober van 13.00 tot 17.30 uur. Kaarten kosten 9,50 euro in de voorverkoop en 14,50 euro op de dag zelf. Museumjaarkaarthouders betalen zowel in de voorverkoop als op de dag zelf slechts 5 euro. Met een kaart heeft u toegang tot het Museon (normaal 9,50 euro) en krijgt u koffie, thee en na afloop een drankje. Als u vooraf kaarten bestelt, bent u zeker van een plaats en ontvangt u bij binnenkomst gratis het boek 'Experiment NL - Wetenschap in Nederland'.

Kennis op Zondag is een initiatief van de Volkskrant, Museon, NWO en KNAW. Het evenement is bedoeld voor iedereen met een brede interesse voor wetenschap. Het evenement is een onderdeel van Oktober Kennismaand. Meer informatie over het programma, de sprekers en het bestellen van kaarten bestellen staat op Kennis op Zondag.