Ingezonden persbericht

T.a.v. de kunstredactie

Maastricht, zaterdag 8 oktober 2011

Zwanen voor Dansgroep Amsterdam en Het Nationale Ballet
Zaterdag 8 oktober zijn in Theater aan het Vrijthof de Zwanen 2011 - de VSCD Dansprijzen - uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Dans. Het gala vindt traditiegetrouw plaats tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De Zwanen worden uitgereikt voor de meest indrukwekkende dansprestatie en de meest indrukwekkende dansproductie. Dansgroep Amsterdam wint de Zwaan 'meest indrukwekkende dansproductie' met de voorstelling TRIP en masse. De prijs is uitgereikt door Hans van Manen. Jurgita Dronina, eerste soliste bij Het Nationale Ballet, is winnares van de Zwaan 'meest indrukwekkende dansprestatie', zij krijgt de prijs overhandigd door Krisztina de Châtel. Bijzonder is dat de jury dit jaar de Gouden Zwaan uitreikt aan danser en choreograaf Ton Lutgerink voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse dans.

Gouden Zwaan
De Gouden Zwaan is een speciale prijs; naar het inzicht van de jury voor de danser of choreograaf, werkzaam in Nederland, van wie gesteld kan worden dat deze een indrukwekkende of belangwekkende prestatie heeft geleverd gedurende de ontwikkeling van zijn/haar carrière als danser of choreograaf. Deze prijs kent geen nominaties en wordt niet jaarlijks uitgereikt.
De VSCD dansjury kent de Gouden Zwaan toe aan Ton Lutgerink. De jury vindt hem van prominent belang voor de ontwikkeling van de dans in Nederland en daarnaast heeft hij volgens de jury een bijzonder stimulerende rol gespeeld voor generaties makers en dansers na hem. "De immer galante en hoffelijke Ton Lutgerink heeft een speciaal vocabulaire ontwikkeld, dat balanceert op het grensgebied van spel en dans. Zijn dansvocabulaire is baanbrekend geweest voor vele jonge kunstenaars die zich door hem hebben laten inspireren en/of coachen", aldus de jury.

Zwaan 'meest indrukwekkende dansproductie'
De Zwaan 'meest indrukwekkende dansproductie' 2011 gaat naar TRIP en masse van Dansgroep Amsterdam, een choreografie van Chris Leuenberger, Lea Martini en Julia Jadkowski (collectief White Horse). Volgens de jury is TRIP en masse een overweldigende dansvoorstelling die zowel hypnotiserend, fascinerend als angstaanjagend is. In 2008 werd TRIP gemaakt als trio. Krisztina de Châtel (Gouden Zwaan winnares 2010) daagde de makers uit om een groter bezette versie te maken voor het hele ensemble van Dansgroep Amsterdam. Een uitstekende keuze aldus de dansjury. "De creatie werd nog aangrijpender. De uitstekende uitvoering maakt TRIP en masse tot een staaltje onontkoombaar danstheater."

Zwaan 'meest indrukwekkende dansprestatie'
De Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansprestatie' 2011 gaat naar Jurgita Dronina voor haar rol in The Sleeping Beauty van Het Nationale Ballet. Dronina danst sinds 2010 bij Het Nationale Ballet. De jury is van mening dat zij dit seizoen de kans om in diverse choreografieën te schitteren met beide handen heeft aangegrepen en dat ze een aanwinst is voor het gezelschap. "In The Sleeping Beauty benadert Dronina het niveau van perfectie. Dankzij haar frêle verschijning, muzikaliteit en verfijnde techniek is zij geknipt voor de rol, die lichtheid en precisie vereist en ongemerkt het uiterste van de technische beheersing vraagt".

VSCD Dansjury
De VSCD dansjury bestaat uit Gemma Jelier (voorzitter, oud-directeur Springdance Utrecht), Karin Schnabel (ex-danseres en freelance docente), Tim Persent (danser en Gouden Zwaan winnaar 2004), Hildegard Draaijer (artistiek leider Theatergroep Dox), Yan van der Heijden (directeur Theater De Blauwe Kei), Francine van der Wiel (journalist/recensent), Anita van Dolen (programmeur Stadsschouwburg Amsterdam en Julidans Festival) en Ingrid Scheper (programmeur Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem).

Over de Nederlandse Dansdagen
De veertiende editie van de Nederlandse Dansdagen vindt plaats op 7, 8 en 9 oktober 2011 in Maastricht. Tijdens de Nederlandse Dansdagen worden belangrijke dansmomenten en actuele ontwikkelingen in de dans getoond in verschillende theaters in de stad. Niet alleen gevestigde choreografen en gezelschappen, maar ook jonge makers krijgen een podium tijdens het festival. Het Gala van de Nederlandse Dans viert de rijkdom van de Nederlandse dans met het werk van jonge choreografen en biedt bovendien een blik in de toekomst. Tijdens het gala beleeft de voorstelling Minos van Juanjo Arques zijn Nederlandse première. Daarnaast is het werk Fake One te zien van Felix Landerer van Scapino Ballet Rotterdam en Ferrum van Itamar Serussi Sahar van Danshuis Station Zuid. Het Nationale Ballet maakt het gala compleet met twee delen uit timelapse/(Mnemosyne) van de gevestigde choreograaf David Dawson. Ook zijn dit jaar voorstellingen geprogrammeerd van onder meer Club Guy & Roni, LeineRoebana, MEEKERS en Ro Theater, én kan het publiek genieten van het unieke dansproject Lichtjaren, exposities, meetings en dansfilms.

----------