Ingezonden persbericht


Zondag 9 oktober, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 20 euro / 15 euro

Reinbert de Leeuw (piano)

Met werk van Erik Satie

Reinbert de Leeuw is in vele zaken betrokken en heeft vele zaken gedaan, maar wat de meeste mensen wellicht al enigszins vergeten zijn, hij heeft ook de bestverkochte klassieke plaat in Nederland op zijn naam staan, namelijk die met muziek van Erik Satie, in 1975 verschenen op het label 'Harlekijn' van Herman van Veen.

Terwijl andere Satie-vertolkers -zoals Aldo Ciccolini -in deze stukken het tempo opdrijven om er iets briljants van te maken, maakt De Leeuw ons bewust, dat Satie met zijn spiritualiteit juist in verzet kwam tegen virtuoze kunstenmakerij. Zijn tempo is bijna dat van een vertraagde film, maar juist daardoor worden ongehoorde spanningen opgewekt. Elke ingedrukte toets roept een wereld van expressie op, hetgeen tegelijkertijd hyperromantisch is en uiterst modern.

Ruim 35 jaar later is De Leeuw terug bij zijn oude liefde, met een programma, dat zich voornamelijk op de esotherische wereld van Satie concentreert, met name zijn Rozenkruisers-periode tussen 1891 en 1894, met klinkende titels als 'Prélude de la porte héroique du ciel', 'Le Fils des étoiles', 'Sonneries de la Rose - Croix', 'Danses Gothiques ' en 'Uspud', dit laatste een christelijk ballet in drie delen.

Dat belooft wat, zeker als men weet dat bij het laatste stuk sprake is van een speciaal licht- en beeldontwerp van Arjen Klerkx, bekend van zijn samenwerking met Guy Cassiers bij het RO Theater.

Een niet te missen voorstelling en bovendien de laatste van het zomerseizoen in de Grote Kerk Veere.