Ingezonden persbericht


Alain de Botton en priester Antoine Bodar spreken zich uit over de teloorgang van het kerkelijk erfgoed

Religie en architectuur staan centraal in het zondagprogramma KRUISTOCHT EUROPA van het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) 2011. Met een fietstocht langs Rotterdamse kerkgebouwen en een filmprogramma over de rol van de kerk in de stad. In twee exclusieve interviews spreken filosoof Alain de Botton en priester Antoine Bodar zich uit over de teloorgang van het kerkelijk erfgoed. Het AFFR vindt van 6 t/m 9 oktober plaats in Rotterdam.

Lange tijd had de kerk een niet mis te verstane rol in de stad, maar zijn beste tijd zit erop. Achter de deuren van gemeenten en parochies vindt een stille revolutie plaats. Sluiting, sloop en fusering zijn aan de orde van de dag. Maar wat te doen met al die overblijvende monumenten? Op zondag 9 oktober zoomt het AFFR in op religie en architectuur. Het programma KRUISTOCHT EUROPA start met exclusieve interviews met Alain de Botton, filosoof en schrijven van het boek 'Religie voor atheïsten', en de bekende Nederlandse priester Antoine Bodar. Deze worden gevolgd door twee films: The Madman and the Cathedral en Grote Genade. Daarna is er gelegenheid voor discussie. Zondag 9 oktober, 11.30- 13.30 uur, LantarenVenster, Rotterdam

Film: The Madman and the Cathedral (James Rogan, UK, 2009, 20 minuten) De landbouwer Don Justo krijgt in 1963 de Goddelijke ingeving dat hij een kathedraal moet bouwen. Hij trekt naar Madrid en zonder ervaring, geld en zelfs zonder ooit echt een kathedraal te hebben gezien, bouwt hij tot op de dag van vandaag zijn kathedraal.

Film: Grote Genade (Lieza Rüben, NL, 2009, 55 min.) In het Limburgse Maria-Gewanden gaat een kerk sluiten. Een gebouw met een grote symbolische en sociale waarde, dat zijn oorspronkelijke draagvlak echter heeft verloren. De film toont de strijd tussen boekhouders, kerkbestuurders en parochianen, en een gemeenschap die gedwongen is een keuze te maken.

Fietsroute: Kruistocht door Rotterdam
Naar de sauna gaan, kunst kijken, heroïne spuiten: in de Rotterdamse kerken is vanalles mogelijk. Tijdens een zinnenprikkelende fietstocht leiden de gidsen van Archiguides je mee naar oude en nieuwe kerkgebouwen in Rotterdam. Van moskeeën en kerken en andere gebedshuizen die als zodanig in gebruik zijn tot voormalig religieuze gebouwen die een nieuwe functie kregen. Zondag 9 oktober, 13.30 - 16.00 uur, LantarenVenster, Rotterdam

Over het AFFR
Het AFFR vindt plaats van 6 t/m 9 oktober in LantarenVenster in Rotterdam. Op het programma staan tientallen zeer uiteenlopende films, waarin architectuur een cruciale rol speelt. Rondom het filmprogramma zijn er talkshows, debatten, lezingen en (fiets)tours.

Praktische informatie
Het debat en de lezingen zijn gratis bij te wonen. Zowel kaartjes voor de film als voor deelname aan de fietstocht kosten ¤ 9 (regulier) / ¤ 8 (op vertoon van OV-jaarkaart, CJP of 65+pashouders). Dagkaarten kosten ¤ 25. De voorverkoop start op 26 september. Kaarten zijn verkrijgbaar via de kassa van LantarenVenster (010- 2772277).

www.affr.nl

Het AFFR is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, het Stimuleringsfonds voor Architectuur, stichting Volkskracht, het Nederlandse Fonds voor de Film, het SNS Reaalfonds, het Job Durafonds en het Vlaams-Nederlands Huis de Buren en Rotterdam Festivals.