Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

PERSBERICHT

Nieuwegein, 8 oktober 2011

Tiebreak doet honkballers de das om

In de zesde wedstrijd van het WK honkbal in Panama heeft het Nederlands team zijn eerste nederlaag geleden, maar tegen Canada was het een dubbeltje op zijn kant. Pas in de elfde inning, na 3-3 in de 'normale' speeltijd en 4-4 na de eerste inning van de tiebreak, ging de formatie van bondscoach Brian Farley door de knieën. Het was Tim Smith die na een honkslag van catcher Emerson Frostad de 5-4 in de boeken bracht. Nederland had de 'nabeurt', maar die liep door een mislukte stootslag van openingsslagman Sharlon Schoop verkeerd af. De honken liepen vervolgens nog wel vol, maar Jimmy Henderson, de zesde werper van Canada in dit op het scherp van de snede uitgevochten duel, schakelde Shaldimar Daantji uit met drie slag.

Directe consequenties voor het vervolg van het toernooi heeft de nederlaag niet voor Oranje, of het zou voor de klassering in de groep moeten zijn. Bovendien heeft Canada nu op Nederland vóór dat het deze zege meeneemt naar de kwartfinales.

Het Nederlands team, met Juancarlos Sulbaran als startende werper, nam vroeg in de wedstrijd een 2-0 voorsprong, maar verspeelde die twee innings later, onder meer door een solohomerun van de Canadees Cole Armstrong. In de zevende inning nam Orlando Yntema de bal over van Sulbaran en die wissel was geen succes. Twee vrije lopen en drie wilde worpen kwamen Oranje op een 2-3 achterstand te staan. Maar na een pokerspel met linkshandige werpers (van Canada) en dito hitters van Nederland (Engelhardt) trok Didi Gregorius de stand nog in dezelfde inning recht. Leon Boyd gaf zijn Canadese landgenoten daarna geen schijn van kans en ook 'closer' Berry van Driel kweet zich voortreffelijk van zijn taak. Maar in de loterij die tiebreak heet, trok Oranje na ruim vier uur spelen aan het kortste eind, 4-5. Zondagavond sluit Oranje de groepsfase af tegen het gastland.



Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond