Politie Twente

Blauwe nacht centrum Hengelo
Hengelo
In de uitgaansnacht van zaterdag 8 oktober op zondag 9 oktober heeft de Politie Twente een grote controle gehouden in Hengelo. Op diverse plekken in het centrum van Hengelo is gecontroleerd. Het doel van deze "blauwe nacht" is om het veiligheidsgevoel te vergroten. Aanleiding voor het opzetten van deze controle vormen klachten en meldingen, die bij de Politie Twente zijn binnengekomen. De controle is gericht op de veiligheid van de verkeersdeelnemers en de veiligheid in en rondom de horecagelegenheden in de Hengelose binnenstad. Vijfendertig medewerkers van de Politie Twente hebben deelgenomen aan deze blauwe nacht. Tevens was er een medewerker van de Belastingdienst aanwezig bij de controle van de taxi. De deelnemers aan de controle hebben veel complimenten gekregen van o.a. het uitgaanspubliek, taxichauffeurs en horecaondernemers. Het werd gewaardeerd dat er controle plaatsvond om de veiligheid in het centrum van Hengelo te vergroten en de overlast van het uitgaan in de binnenst ad te beperken.

Taxicontrole
Het taxiverkeer is intensief gecontroleerd. Hierbij is o.a. gelet op de benodigde documenten en technische staat van het voertuig. De volgende overtredingen zijn geconstateerd en beboet: 2x geen tarievenkaart aanwezig, 2x onvoldoende profiel op de banden, 1x een chauffeur met openstaande boetes en 1x geen kentekenplaatverlichting.

Controle horecagerelateerde overlast Tijdens de blauwe nacht is in het centrum van Hengelo gecontroleerd op horecagerelateerde overlast zoals o.a. naleving sluitingstijden horecagelegenheden, alcoholverkoop aan minderjarigen, ordeverstoring en wildplassen. De volgende overtredingen zijn waargenomen en bekeurd: 2x alcohol nuttigen op de openbare weg.

Verkeerscontrole
Bezoekers en verkeersdeelnemers in de binnenstad van Hengelo zijn de gehele nacht gecontroleerd o.a. op alcoholgebruik van verkeersdeelnemers, mankementen aan voertuigen en het in bezit hebben van drugs. De resultaten van deze controle zijn o.a.: 6 x rijden onder invloed, waarvan 2x een invordering rijbewijs, 4x niet stoppen voor een rood verkeerslicht, 2x rijden zonder veiligheidgordel, 2x niet op eerste vordering kunnen tonen van het rijbewijs, 2x rijden zonder rijbewijs, 2x niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, 1x te weinig profiel op de banden, 1x niet kunnen tonen van het kentekenbewijs, 1x geen gasdichte uitlaat, 1x buitengebruikstelling voertuig, 1x mistverlichting voeren aan de voorzijde, 1x niet werkend dimlicht, 1x niet werkende remlichten, 1x niet kunnen tonen van het legitimatiebewijs en 1x een inbeslagname van een mes.

Nachtwacht
Vier bewoners van het Mitchamplein en Bevrijderslaantje hebben meegedaan aan een actie Nachtwacht. Zij hebben gepost tussen 23:00 en 05.00 uur in hun eigen woonomgeving. De buurtbewoners waren eerder geïnstrueerd door de politie Twente. Het doel is om overlast en vernielingen een halt toe te roepen. De pakkans van de daders wordt vergroot, omdat de ogen en oren van burgers worden ingeschakeld en de politie in de directe omgeving aanwezig en bereikbaar is. De actie heeft ervoor gezorgd dat uitgaanspubliek dat luidruchtig was op het Mitchamplein is aangesproken op dit gedrag.

Achtergrondinformatie project Nachtwacht De politie Twente wil de burgers in Hengelo, Borne en Hof van Twente betrekken bij het tegengaan van vernielingen die gepleegd worden tijdens uitgaansnachten. Daarom is het project Nachtwacht gestart.

Vooral straten in de wijken die direct rondom de uitgaanscentra liggen of straten waar uitgaande jeugd langskomt op weg van huis naar het centrum en omgekeerd worden getroffen door vernielingen. Voorbeelden zijn het aftrappen van autospiegels, het vernielen van tuinen, het vernielen van bushokjes e.d. Vaak constateert de bewoner of de politie de dag erna een spoor van vernielingen in een buurt of straat. Dan is het helaas te laat om daders te traceren, waardoor wijkbewoners met een schadepost komen te zitten. Ook ontstaan onveiligheidsgevoelens en neemt het woongenot in de getroffen wijken af.

Reden voor de politie, om de samenwerking met wijkbewoners op te zoeken om samen dit probleem aan te pakken! De politie kan immers niet op elke hoek van de straat staan en doet daarom een beroep op oren en ogen van burgers. Politie Twente is daarom gestart met het project Nachtwacht in Hengelo, Borne en Hof van Twente. Een aantal jaren geleden heeft dit project ook al eens succesvol gewerkt in Hengelo. Helaas is de afgelopen tijd gebleken dat op bepaalde straten in voornamelijk Hengelo het aantal vernielingen is toegenomen en dat dit probleem aangepakt moet worden.

Wat houdt het project 'Nachtwacht' in? Het project Nachtwacht houdt in dat wijkbewoners samen met andere wijkbewoners, tijdens een actienacht gaan posten in hun eigen buurt/straat. Het doel is om vernielers en overlastveroorzakers op heterdaad te betrappen. Er wordt tijdens de actienacht een telefoonlijn opengesteld, die door wijkbewoners gebeld kan worden en die in directe verbinding staat met de politie, die het dichtst in de buurt is. Ook zet de politie extra personeel in bij actieve deelname van wijkbewoners en is de kans vele malen groter dat de vernielers direct worden opgepakt. Het is niet de bedoeling dat wijkbewoners zelf daders aanhouden of achtervolgen. "Horen, zien en bellen" is wat de politie verwacht van wijkbewoners. De daders kunnen direct voor de schade aansprakelijk worden gesteld, als er aangifte wordt gedaan van de vernieling. Daarnaast zit de schrik er bij een dader vaak zo erg in wanneer hij of zij door de politie aangehouden wordt, dat hij of zij het een volgende keer wel laat!


-----------------------
26 november 2010
Chantal Westerhof / Marije Versteeg: 053-4555588

9 oktober 2011
Telefoon: 053-4555588

---- --