Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 9 oktober 2011

Diaconieprijs Bisdom Rotterdam voor Vakantiebank Delft

Zaterdag 8 oktober vond voor de derde keer de uitreiking plaats van de diaconieprijs 'Brood en Rozen' van het bisdom Rotterdam. De eerste prijs, een wisseltrofee, ging naar de Vakantiebank in Delft, die dagjes uit en meerdaagse vakanties biedt aanbiedt aan kinderen en jonge gezinnen met kinderen, die hiervoor de mogelijkheden niet hebben. De prijs in de categorie 'diaconie dichtbij' was voor het Multicultureel Ontmoetingscentrum Heilig Hart in Den Haag, de prijs in de categorie 'diaconie ver weg' voor het project Vamos a Lins van de parochie Maria Koningin in Krimpen aan den IJssel.

Vicaris-generaal D. Verbakel reikte de wisseltrofee uit aan de Vakantiebank Delft. De jury was onder de indruk van de hoeveelheid activiteiten, die door de Vakantiebank is opgezet. "Het is een verbeterde uitwerking van Rita's Reisbureau," aldus een van de juryleden. "De Vakantiebank slaagt erin om ook een dagje uit en meerdaagse vakanties aan te bieden, die interessant zijn voor kinderen en gezinnen met jonge kinderen. En dat voor een doelgroep die niet gewend is op vakantie te gaan. Dat vraagt veel inzet, toewijding en doorzettingsvermogen van de vrijwilligers." De jury roemt het project verder om de samenwerking met andere organisaties en om het betrekken van parochianen en andere stadgenoten bij de Vakantiebank.

Het Multicultureel Ontmoetingscentrum Heilig Hart in Den Haag viel in de prijzen, omdat dit centrum in een moeilijke wijk mensen uit verschillende culturen bijeen brengt en zo een levend bewijs is, dat samenleven mogelijk is in een tijd waarin intolerantie de overhand lijkt te krijgen. Door zijn laagdrempelig karakter weet het mensen te bereiken, waarmee overheidsinstellingen moeilijk contact kunnen maken. Daarin slaagt het door recht te doen aan de verwevenheid van cultuur en geloof.

Vamos a Lins is een project van de parochie Maria Koningin in Krimpen aan den IJssel. Deze parochie heeft al 35 jaar een band met een straatkinderproject in de Braziliaanse stad Lins. Om dit contact nieuw leven in te blazen is in 2010 een werkbezoek georganiseerd. Negen leden van het jongerenkoor en drie ouderen hebben drie weken lang meegeholpen aan de verbouw van een oude opslagruimte voor de opvang van jongeren. Het benodigde geld voor de bouwmaterialen en het inhuren van Braziliaanse vaklui (ongeveer 40.000 euro) heeft de groep zelf bijeengebracht in de twee voorafgaande jaren. Dit project heeft een nieuwe impuls gegeven aan het adoptieproject.

'Brood en rozen'
Met 'Brood en Rozen' zet het bisdom de sociale inzet van parochies en andere kerkelijke instellingen in de schijnwerper. De diaconieprijs kende dit jaar drie categorieën: diaconie dichtbij, diaconie in het buitenland en diaconale activiteiten voor gezinnen met jonge kinderen. Met deze laatste categorie sluit de diaconieprijs aan bij een speerpunt van de Pastorale Dienstverlening van dit seizoen. De prijs werd dan ook uitgereikt op een werkdag om kerkelijke activiteiten voor gezinnen met jonge kinderen te bevorderen. De winnaar in elke categorie ontvangt een geldbedrag van 1000 euro. De winnaar in de derde categorie krijgt tevens de wisseltrofee.