KRO

Ombudsman: Minister moet eigenaren van onverkoopbare huizen helpen

Uitzenddatum: 09/10/2011

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) moet eigenaren van woningen die door plannen van de overheid onverkoopbaar zijn geworden te hulp schieten. Dat zegt Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vanavond in KRO Brandpunt. Het gaat om bewoners van huizen die door de mogelijke aanleg van een brug, spoorlijn of weg jarenlang in onzekerheid verkeren. "De overheid doet onwaarschijnlijk lang over allerlei procedures en houdt geen rekening met omwonenden. Dat leidt tot kafkaëske situaties waarbij burgers door de overheid vermorzeld worden", zegt Brenninkmeijer.

De Ombudsman heeft de minister een brief gestuurd met de vraag nu eindelijk in actie te komen voor de schrijnende gevallen. Brenninkmeijer: "Het is de arrogantie van de macht. De overheid walst over mensen heen en laat ze soms twintig jaar in onzekerheid verkeren. Dat kan echt niet".

In de uitzending van KRO Brandpunt blijkt dat de plannenmakerij van de overheid jaarlijks 6,5 miljard euro kost. Volgens deskundigen kan daar met eenvoudigere regels meer dan een miljard op bezuinigd worden. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten; burgers weten eerder waar ze aan toe zijn en de overheid kan fors besparen op plannen die uiteindelijk nooit uitgevoerd worden.

KRO Brandpunt, zondag 9 oktober om 22.15 uur op Nederland 2.