Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van zondag 9 oktober

Noord-Holland Noord, 09-10-2011 o 14.00 uur

Drieduizend bestuurders gecontroleerd: 72 drankrijders aangehouden

Alkmaar, zondag 9 oktober

De politiekorpsen Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Kennemerland hebben vanaf zaterdagavond 22.00 uur tot en met zondagochtend 04:15 uur ruim 3.000 bestuurders op vijf locaties in Alkmaar gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. Maar liefst 72 drankrijders werden door de politie aangehouden. Tegen alle drankrijders is door de politie proces-verbaal opgemaakt. Onder hen bevonden zich 11 bestuurders die hun rijbewijs moesten inleveren omdat zij zwaar onder invloed van alcohol hadden gereden.

Vijf controlelocaties

Gecontroleerd werd op vijf aan- en afvoerroutes van en naar Alkmaar: op de Noorderkade, de Kennemerstraatweg, de Nieuwe Schermerweg, de Bergerweg en de Vondelstraat. Bestuurders werden door de motorrijders van politie naar een van deze vijf controlelocaties geleid. Enkele drankrijders probeerden tevergeefs aan de controle te ontkomen: zij werden door de motorrijders van politie achterhaald en naar de controlelocatie begeleid. Onder deze vluchtende bestuurders zat een aantal mensen die al eerder hun rijbewijs was kwijtgeraakt na het rijden onder invloed van alcohol.

Op de locatie aan de Nieuwe Schermerweg werd een man aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs. Deze bestuurder bleek eveneens een nepwapen in bezit te hebben: hij werd meegenomen naar het politiebureau en ingesloten.

De drankrijder met de grootste slok op bleek maar liefst 6x de maximale limiet te hebben overschreden.

Doel van deze alcoholcontroles

De politiekorpsen willen met deze grootscheepse controles aantonen dat rijden onder invloed binnen hun werkgebied niet getolereerd wordt. Verkeersongevallen met als oorzaak drank, zijn de meest ernstige ongevallen. Daarom is de politie er alles aan gelegen om hier streng op te controleren.

70 politiemensen verspreid over 5 alcoholfuiken Aan de alcoholcontroles in en rond Alkmaar werkten zo'n 70 politiemensen mee van Zaanstreek-Waterland, Noord-Holland Noord en Kennemerland. Ook in de toekomst zullen de drie politiekorpsen deze grote gezamenlijke alcoholcontroles blijven houden binnen hun werkgebieden.
De politie controleert 24 uur per dag op het rijden onder invloed van alcohol; middels alcoholfuiken, maar ook tijdens surveillancediensten. Sommige drankrijders lopen tegen de lamp omdat zij een aanrijding hebben veroorzaakt.

Alcohol en verkeer gaan niet samen

Het is niet verstandig om onder invloed van alcohol te rijden. De eigen veiligheid en die van anderen staat op het spel. Daarnaast staan er stevige boetes op rijden onder invloed. Bij een promillage boven de 0,5 promille (beginnende bestuurders boven de 0,2 promille) is het verboden om verder te rijden. Na een ongeval wordt het nog veel vervelender. Denk daarbij aan het kwijtraken van het rijbewijs. En zelfs aan forse taak- en gevangenisstraffen. Verzekeraars zullen de veroorzaakte schade verhalen, als blijkt dat de bestuurder onder invloed heeft gereden. In de meeste gevallen betekent dit een persoonlijk faillissement.

Drankrijders raken na 2 veroordelingen het rijbewijs helemaal kwijt Vanaf 1 juni 2011 is een puntensysteem rijbewijzen voor alcohol ingevoerd. Dit houdt in dat wanneer iemand binnen 5 jaar 2x door de rechter wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol, deze het rijbewijs kwijt raakt en niet meer mag rijden. Bij de tweede overtreding moet het promillage dan wel meer dan 1,3 zijn. Of er moet sprake zijn van een weigering om mee te werken aan het alcoholonderzoek. Na de periode van de rijontzegging moet opnieuw rijexamen gedaan worden. Dit puntensysteem geldt alleen voor het rijden onder invloed van drank en geldt voor zowel ervaren als beginnende bestuurders. Meer informatie is hier te vinden bij -> http://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/overtredingen/alcohol_en_drugs/boe tes_alcohol/

Zoek een BOB!

100% BOB = 0% op! De politie kondigt regelmatig aan dat er gecontroleerd wordt op het rijden onder invloed van alcohol, o.a. via twitter en facebook. Ondanks het grote draagvlak voor alcoholcontroles, worden toch nog dagelijks drankrijders aangehouden. Als u van plan bent om te drinken, zorg dan vooraf voor uw vervoer. Meer informatie over de BOB is te vinden op> http://www.nederlandveilig.nl/bob

Overige alcoholcontroles

Regio, zondag 9 oktober

Naast de grote controle in en om Alkmaar, werd afgelopen weekend ook op andere plaatsen in de regio op alcohol gecontroleerd. Dit leverde onder anderen de volgende resultaten op:

Den Helder, zondag 9 oktober Op zondagmorgen omstreeks 01.25 uur zag de politie een automobilist door rood licht rijden op de Middenweg in Den Helder. Ook wist de bestuurder geen constante snelheid aan te houden en had hij de hele breedte van de rijbaan nodig. In de auto zat een 35-jarige Nieuwedieper. Hij blies 450 ug/l. Omdat het hier om een beginnend bestuurder ging, mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies derhalve vijf maal het voor hem geldende maximum. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Anna Paulowna, vrijdag 7 oktober Op vrijdagavond omstreeks 18.30 uur kreeg de politie melding dat op de Zijperlaan in Anna Paulowna een paaltje zou zijn omgereden door een personenauto. De auto was inmiddels van de plaats van het ongeval weggesleept. Na onderzoek werd de 22-jarige bestuurder in zijn woning in Anna Paulowna aangetroffen. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt. Hoewel hij aangaf na de aanrijding ook nog iets gedronken te hebben, moest hij toch blazen. Hij blies 320 ug/l. De man is beginnend bestuurder. Hij kreeg een proces-verbaal.

Enkhuizen, zondag 9 oktober In de nacht van zaterdag op zondag, tussen 23.45 en 0115 uur, werden korte alcoholcontroles gehouden op het Westeinde en de Lindelaan in Enkhuizen. Zestig automobilisten werden gecontroleerd. Geen van hen had teveel gedronken.

Een nacht eerder (zaterdagmorgen) werd tussen 00.00 en 01.00 uur gecontroleerd op de Zijlweg. Ook hier werden geen drankrijders aangehouden. Bij deze controle moesten 33 bestuurders blazen.

Andijk, vrijdag 7 oktober Op vrijdagavond hield de politie een korte alcoholcontrole op de Middenweg in Andijk. Tussen 19.45 en 21.45 uur moesten 57 bestuurders blazen. Niemand bleek teveel te hebben gedronken.

Bovenkarspel, zaterdag 8 oktober Tussen vrijdagavond 23.00 en zaterdagmorgen 01.30 hield de politie een korte alcoholcontrole op de Florasingel in Bovenkarspel. Van de twintig gecontroleerde bestuurders bleek niemand teveel te hebben gedronken.

Westwoud, zaterdag 8 oktober Op zaterdagmorgen tussen 01.00 en 03.30 uur hield de politie een korte alcoholcontrole op de Noorderboekertweg in Westwoud. Zevenenveertig bestuurders moesten een ademtest afleggen. Hoewel twee personen erg dicht bij de strafbare grens zaten, bleek niemand teveel te hebben gedronken.

Alkmaar, zaterdag 8 oktober Op zaterdagmorgen omstreeks 02.25 uur meldde een persoon dat hij op het verkeersplein Kooimeer van achteren was aangereden, terwijl hij voor het rode licht stond te wachten. De verdachte was na de aanrijding weggereden, zonder zijn identiteit bekend te maken. Op basis van het kenteken, kon de verdachte worden achterhaald. Het ging om een 26-jarige man uit Noord-Scharwoude. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt. De verdachte blies 630 ug/l. Aangezien het hier om een beginnend bestuurder ging, mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies derhalve zeven maal het voor hem geldende maximum.

Bij controle bleek de man in 2007 en 2010 al eerder aangehouden wegens het rijden onder invloed van alcohol. De man kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Snelheidscontroles

Regio, zondag 9 oktober

Te hoge snelheid is een van de grootste oorzaken van ernstige aanrijdingen. De politie controleert daarom bijna dagelijks op plaatsen waar vaak te hard wordt gereden of waar hoge snelheden tot onaanvaardbare risicos leiden. Een opsomming van een aantal controles:

Heerhugowaard, vrijdag 7 oktober Op vrijdagmiddag controleerde de politie tussen 12.35 en 16.30 uur op snelheid op de Westerweg in Heerhugowaard. Van de 4389 passanten reden er 239 sneller dan de toegestane 80 km per uur. Hoogst gemeten snelheid: 125 km per uur. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd. Overtreders krijgen een bekeuring thuisgestuurd.

Avenhorn, vrijdag 7 oktober Op vrijdagmiddag controleerde de politie tussen 14.10 en 16.40 uur op snelheid op de Jaagweg in Averhorn. Van de 4300 passanten reden er 122 sneller dan de toegestane 80 km per uur. Hoogst gemeten snelheid: 111 km per uur. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd. Overtreders krijgen een bekeuring thuisgestuurd.

Heerhugowaard, zaterdag 8 oktober Op zaterdagavond controleerde de politie tussen 18.10 en 21.10 uur op snelheid op de Rustenburgerweg in Heerhugowaard. Van de 438 passanten reden er 80 sneller dan de toegestane 50 km per uur. Hoogst gemeten snelheid: 82 km per uur. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd. Overtreders krijgen een bekeuring thuisgestuurd.

Heerhugowaard, zaterdag 8 oktober Op zaterdagmiddag controleerde de politie tussen 14.10 en 17.10 uur op snelheid op de Jan Glijnisweg in Heerhugowaard. Van de 789 passanten reden er 200 sneller dan de toegestane 50 km per uur. Hoogst gemeten snelheid: 106 km per uur. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd. Overtreders krijgen een bekeuring thuisgestuurd.

Verlichtingscontrole

Enkhuizen, zondag 9 oktober

Op zondagmorgen tussen 00.30 en 01.00 uur hield de politie een korte verlichtingscontrole op het Westeinde in Enkhuizen. In totaal kregen negen fietsers een bekeuring omdat zij met defecte verlichting reden.

Auto uitgebrand

Alkmaar, zondag 9 oktober

Op zondagmorgen omstreeks 02.45 uur bleek een personenauto in brand te staan op de Albertina Agnesstraat in Alkmaar. De auto stond geparkeerd achter een tankstation. De brand is vermoedelijk begonnen bij een achterwiel van de grijze Volkswagen Golf. Brandstichting wordt niet uitgesloten. De politie stelt een nader onderzoek in.

De brandweer moest ter plaatse komen om het vuur te blussen.

Vlam in de pan

Hoorn, zaterdag 8 oktober

Op zaterdagmorgen omstreeks 03.20 uur bleek de vlam in de pan te zijn geslagen in een woning aan de Achterom in Hoorn. Hierdoor stond binnen de kortste keren de gehele woning onder de rook. Uit voorzorg werden omwonende verzocht tijdelijk hun woning te verlaten.

De gewaarschuwde brandweer kon de brand eenvoudig blussen. Nadat de woning was gelucht, konden ook de omwonenden weer terug naar huis.

De twee bewoners van het pand waar de brand was ontstaan (gegevens niet bekend), bleken beiden rook ingeademd te hebben. Zij werden voorbehandeling overgebracht naar het Westfries Gasthuis in Hoorn.

Diefstal fiets

Alkmaar, zaterdag 8 oktober

Op zaterdagavond omstreeks 19.15 uur hield de politie drie jongens aan wegens diefstal van een fietsen. Het ging om twee 14-jarige en een 15-jarige jongen. Allen afkomstig uit Alkmaar.

De drie jongens waren met de trein vanuit Beverwijk naar Alkmaar gereisd. Bij controle bleken zij geen vervoersbewijzen te hebben. Ook konden zij zich niet legitimeren bij NS-personeel.

De conducteur waarschuwde de politie die de jongens aanhield. De verdachten bleken vanaf Beverwijk een dames- en een herenfiets meegenomen te hebben. Omdat ze toch niet op slot stonden, volgens de verklaring van de verdachten.

De 15-jarige verdachte bleek een valse fietssleutel, een loper, bij zich te hebben. Ook droeg hij een stiletto bij zich. Tegen de jongens wordt proces-verbaal opgemaakt. De fietsen zijn in beslag genomen.

Woninginbraken

Bergen, zaterdag 8 oktober In de nacht van vrijdag op zaterdag, tussen 21.00 en 10.30 uur ingebroken in een winkel annex woning aan de Dorpsstraat in Bergen. De daders zijn het pand vermoedelijk binnengekomen door een toegangsdeur. De pand bleek doorzocht te zijn. Kasten en lades waren opengetrokken. Uit de woning werden onder anderen een Playstation en een iPad gestolen.

Alkmaar, zaterdag 8 oktober Op zaterdagmiddag omstreeks 14.15 en 15.30 uur werd er ingebroken in een woning aan de Druivenlaan in Alkmaar. De dader kwam binnen door een raam op de eerste verdieping dat op een tochtkier stond. Uit de woning werden een laptop en mogelijk een camera ontvreemd.

Schoorl, vrijdag 7 oktober Op vrijdagavond werd tussen 18.30 en 22.30 uur ingebroken in een woning aan de Vuurdoornweg in Schoorl. De daders kwamen binnen door een keukenraam te forceren. Uit de woning werden onder anderen geld, een bankpas en een iMac gestolen.

Heiloo, zaterdag 8 oktober Op zaterdagavond werd tussen 17.30 en 22.45 uur ingebroken in een woning aan de Termijen in Heiloo. De daders zijn binnengekomen door aan de achterzijde van het pand een raam te forceren. Uit de woning werden onder anderen twee laptops en een flatscreen televisie ontvreemd.

Aanhouding wegens vernieling

Castricum, zondag 9 oktober

Op zondagmorgen hield de politie een 15-jarige jongen uit Heiloo aan op verdenking van vernieling van spiegels van autos. De politie kreeg omstreeks 01.00 uur een melding dat een spiegel van een auto zou zijn vernield op het Hyacintenveld in Castricum. De jongen verklaarde langs de auto te hebben gefietst toen hij werd gesneden. Hij was tegen de auto gevallen waarbij de spiegel was afgebroken. Onderzoek in de omgeving leverde echter nog drie autos op waarvan de spiegel was afgebroken. De politie stelt een nader onderzoek in.

De politie verzoekt eventuele slachtoffers van vernielingen aan hun auto zich te melden. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Hasjhandel

Den Burg, zaterdag 8 oktober

Op zaterdagmorgen omstreeks 00.30 uur hield de politie een 23-jarige man uit Drachten aan wegens drugshandel. De man viel op toen hij in een groepje stond te praten op de Kantoorstraat in Den Burg. De verdachte had een rugzak bij zich waarin onder anderen een weegschaal en verpakkingsmateriaal voor drugs zaten. Bij controle van de verdachte zelf, bleek hij een stukje hash van 20 gram bij zich te hebben. Hij verklaarde dat hij dit verhandelde aan vrienden en bekenden op Texel. De man werd aangehouden. De drugs zijn in beslag genomen.

Mishandeling

Alkmaar, zondag 9 oktober

Op zondagmorgen hield de politie twee personen aan wegens mishandeling die had plaatsgevonden op de Koorstraat in Alkmaar.

Omstreeks 03.00 uur kreeg een 21-jarige man uit Limmen een conflict met een 22-jarige man uit Heemskerk en een 18-jarige man uit Koedijk. Het conflict liep zo hoog op dat het slachtoffer door de man uit Koedijk neer werd geslagen. Toen hij op de grond lag werd hij nog tegen zijn hoofd geschopt door de verdachte uit Heemskerk.

Het slachtoffer was slecht aanspreekbaar en moest voor behandeling worden overgebracht naar het Medisch Centrum in Alkmaar. Beide verdachten konden ter plaatse worden aangehouden. Zij zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Mishandeling (2)

t Zand, zondag 9 oktober

Op zondagmorgen hield de politie een 24-jarige man uit Anna Paulowna aan wegens mishandeling, gepleegd op de Keinsmerweg in t Zand. Een 18-jarige man uit t Zand kwam juist van het kermisterrein en wilde naar huis fietsen. Plotseling kreeg hij vanuit het niets een harde vuistslag in zijn gezicht. De verdachte ging er direct vandoor. Hij werd echter gevolgd door vrienden van het slachtoffer. Op hun aanwijzing kon de verdachte even verderop aangehouden worden. De verdachte bleek zelf ook verwondingen te hebben. Hij moest voor een snee in zijn gezicht naar een arts om gehecht te worden. De verwonding is mogelijk het gevolg van een vechtpartij op de kermis.

De politie onderzoekt de toedracht van de mishandeling(en).

Water- en bodemvervuiling

Enkhuizen, zaterdag 8 oktober

Op zaterdagmiddag heeft de politie proces-verbaal opgemaakt tegen een 51-jarige man uit Bovenkarspel op verdenking van vervuiling van het milieu. De man was bezig op de Jan Gooskaar in Enkhuizen met het reinigen van een brug. Hij gebruikte hiervoor een hogedrukreiniger, waardoor vuil, verfresten en roest op de bodem onder de brug en in het water terechtkwamen. De man had geen maatregelen genomen om het vuil op te vangen.

De man gaf aan al meerdere bruggen op deze wijze te hebben gereinigd. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Zijn werkzaamheden moest hij direct stopzetten.

Onwel door van alles en nog wat

Den Helder, zaterdag 8 oktober

Op zaterdagavond omstreeks 23.30 uur werd een 20-jarige man uit Den Helder onwel op de Middenweg in Den Helder. Bovendien gaf hij bloed op. De man werd met spoed overgebracht naar het Geminiziekenhuis voor behandeling.

De man had de hele avond al verschillende soorten drank door elkaar gedronken, daarbij had hij volgens eigen zeggen ook XTC gebruikt. Nadat hij van een bekende ook nog enkele pilletjes (vermoedelijk ook XTC) had gekregen, raakte hij onwel.

Aanrijding met letsel

Den Helder, vrijdag 7 oktober

Op vrijdagmiddag omstreeks 17.20 uur raakte een 23-jarige man gewond bij een aanrijding op de oprit naar de Kooybrug en de Parallelweg langs de N250, ter hoogte van de MacDonalds.

De motorrijder kwam vanaf de Parallelweg en wilde de kruising oprijden. Hij had echter een personenauto, bestuurd door een 44-jarige vrouw uit Wieringerwaard over het hoofd gezien. De motorrijder werd door de personenauto geschept en viel vervolgens op het wegdek. Hij liep verwondingen aan een voet op doordat de kistjes die hij droeg wegsleten. De man werd voor behandeling overgebracht naar het Geminiziekenhuis in Den Helder.

Aanrijding met letsel (2)

Bergen, vrijdag 7 oktober

Op vrijdagmiddag omstreeks 14.10 uur raakten verschillende mensen gewond bij een frontale aanrijding op de Kanaaldijk (N9) ter hoogte van Bergen.

Een 25-jarige man uit Heerlen reed in een personenauto in de richting Alkmaar. Vermoedelijk is hij kort in slaap gevallen, gaan slingeren en vervolgens frontaal in botsing gekomen met twee tegenliggers. De man raakte gewond bij de aanrijding en werd voor behandeling overgebracht naar het Medisch Centrum Alkmaar.

In de twee personenautos die vanuit de richting Alkmaar kwamen, zaten vier personen. Zij liepen lichte verwondingen op. Wel werden zij voor controle overgebracht naar het Medisch centrum Alkmaar.

De weg is meer dan een uur afgesloten geweest voor het verkeer.

Onverantwoord rijgedrag

Alkmaar, vrijdag 7 oktober

Op vrijdagmiddag omstreeks 13.00 uur zag de politie een personenauto rijden op de Frederik Hendriklaan in Alkmaar. Op de achterbank van de auto zaten twee kleine kinderen. Zij zaten niet op een veilige plaats zoals een kinderzitje en droegen ook geen veiligheidsgordel. Bij controle bleek de auto twee spekgladde banden te hebben en bleek de 36-jarige bestuurder niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Nadat de naam van de bestuurder in de politiesystemen was gecontroleerd bleken er bovendien nog 23 boetes tegen hem open te staan, waaronder al een eerdere veroordeling wegens het rijden zonder rijbewijs.

Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Een volgende keer dat hij betrapt wordt wegens het rijden zonder rijbewijs, zal zijn auto ook in beslag genomen worden.

Aanrijding met letsel (3)

Akersloot, zaterdag 8 oktober

Op zaterdagmiddag omstreeks 13.00 uur raakten een 25-jarige man en zijn 23-jarige vriendin, beiden afkomstig uit Akersloot, gewond bij een ongeval op de Geesterweg in hun woonplaats. De 25-jarige man reed in een auto over de Geesterweg en wilde een vrachtwagen inhalen. De vrachtwagenchauffeur, een 64-jarige man uit Berkhout, week echter iets uit naar links in verband met in de berm wachtende fietsers. Hierdoor moest de autobestuurder ook uitwijken. Hij kwam met zijn auto in de linkerberm en botste hier tegen een lantarenpaal. De auto sloeg daarbij over de kop en bleef op het dak liggen. De man en zijn vriendin konden op eigen kracht uit de auto komen. Zij zijn voor onderzoek overgebracht naar het Medisch Centrum Alkmaar.

Autos opengebroken

Hoorn, zondag 9 oktober

Op zondagmorgen omstreeks 07.45 uur werd ontdekt dat er in minimaal achttien auto was ingebroken die geparkeerd stonden aan de Maelsonstraat in Hoorn. De inbraken werden ontdekt door een beveiliger. De politie heeft nog maar enkele gedupeerden kunnen spreken en verzoekt slachtoffers zich te melden. De politie in Hoorn is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Gestolen jasjes

Alkmaar-Den Helder, zondag 9 oktober

Op zondagmorgen omstreeks 10.50 uur zag de politie op de Martin Luther Kingweg in Alkmaar een personenauto rijden met een Italiaans kenteken. De politiemedewerkers herkenden de auto omdat hier een aandachtsvestiging voor was in verband met mogelijke diefstal van kleding in Den Helder. In de auto trof de politie zes leren jassen aan die nog in het plastic zaten ingepakt. De 40-jarige Italiaanse bestuurder werd aangehouden. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de jassen.

Pui eruit

Hoorn, zondag 9 oktober

Op zondagmorgen omstreeks 07.10 uur vond er op de Oliemolen in Hoorn een ongeval plaats. Een personenauto was op de Oliemolen van de weg geraakt en had de berging van een woning geramd. Dit was met zon kracht gegaan dat zowel de buitenmuur als de binnenmuur waren weggeslagen. Er ontstond echter geen direct gevaar voor instorting. Na de aanrijding was de bestuurder er met zijn auto vandoor gegaan, zonder zijn identiteit achter te laten.

Wat hij tussen het puin wel had achtergelaten was de voorbumper van de auto, inclusief een kentekenplaat.

De eigenaar van de auto kon door de politie worden gehoord. Hij verklaarde dat zijn auto, een rode Suzuki Swift, korte tijd voor het ongeval bij zijn woning was gestolen.