Nederlands Jeugdinstituut

Vooraankondiging congres Meiden meer in beeld

14 juli 2011

Maandagmiddag 10 oktober 2011, Burgers' Zoo

Wist u dat nog geen 30% van deelnemers aan het jongerenwerk een meisje is? Bent u zich bewust dat meiden vanwege het gedrag en de opstelling van jongens het jongerenwerk mijden en dat meisjes van hun ouders soms niet aan het jongerenwerk mogen deelnemen? Op plekken waar wel oog is voor de behoeften en positie van meiden, zijn zij gelukkig wel in beeld. Dat is hoopgevend.

Positief jeugdbeleid is bezig met een opmars in Nederland: niet langer staan overwegend risico's en problemen centraal, maar draait het in het jeugdbeleid meer en meer om het bieden van kansen aan álle jeugd, talentontwikkeling en burgerschapsvorming. Vanuit die insteek kan het niet anders, dan dat er meer meiden bereikt gaan en moeten worden.

Meiden meer in beeld

De visie op inclusief jongerenwerk moet worden aangescherpt, met meer ruimte voor ontwikkelingskansen en eigenkrachtversterking voor alle jongeren, en beleidsstrategieën die dit mogelijk maken: Wat vraagt dit van het jongerenwerk? En van alle professionals die er werken? Wat betekent dit alles voor de manier waarop gemeenten invulling geven aan hun taken en verantwoordelijkheden? En bovenal: hoe gaan wij deze omslag in het jeugdbeleid samen verder invulling geven en daarmee ervoor zorgen dat het jongerenwerk aantrekkelijker voor meiden wordt?

Deze vragen komen aan bod tijdens het congres Meiden meer in beeld op maandagmiddag 10 oktober (12.00 tot 17.00 uur) in Burgers' Zoo in Arnhem. Initiatiefnemers van dit congres zijn het Nederlands Jeugdinstituut en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De organisatie vindt plaats in samenwerking met vele andere enthousiaste, betrokken instellingen. Tijdens het congres zullen twee publicaties worden gepresenteerd over hoe meer en beter meiden te bereiken: één voor het jongerenwerk en één voor gemeente.

Voor wie?

Het congres is bestemd voor een brede doelgroep: jongerenwerkers, gemeentebestuurders; beleidsmedewerkers van provincies en gemeenten; bestuurders en managers uit het jeugdwelzijnswerk, het onderwijs en vrijwilligersorganisaties. Ook vertegenwoordigers van jeugd- en opvoedorganisaties zijn van harte welkom.

Vooraanmelden

Noteer maandag 10 oktober alvast in uw agenda. Deelname aan het congres is kosteloos. Als u verzekerd wilt zijn van deelname, kunt u zich nu al voorinschrijven via deze link. Zodra het complete programma bekend is, ontvangt u de uitnodigingsfolder en kunt u zich definitief aanmelden.

Dit congres wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.