Gemeente Eindhoven

Metamorfose Catharinaplein e.o.

Maandag 10 oktober, direct na de marathon, start de herinrichting van het Catharinaplein. Omdat de sfeer en verwachte bezoekersaantallen achterblijven bij de verwachting, is besloten het plein een metamorfose te laten ondergaan.

Van een vrij hard en koel plein verandert het Catharinaplein in een gezellig plein met bomen. Ook de onduidelijke verkeerssituatie wordt verbeterd. Als alles volgens planning verloopt, is het Catharinaplein op de verlichting na, 16 december klaar. De werkzaamheden aan de omliggende straten starten na oud & nieuw en zijn in april gereed.

Overzichtstekening fasering werkzaamheden Catharinaplein

21 Bomen

Het Catharinaplein wordt een gezellig plein met bomen. De waterlijn met de fonteintjes verdwijnt en de bestrating wordt veranderd. In de nieuwe situatie krijgen fietsers een logische rechte fietsroute van de Kerkstraat naar de Ten Hagestraat. De kruisingen worden daardoor voor alle gebruikers duidelijker en overzichtelijker.

Op het plein, dat geel asfalt krijgt met een laag verlijmd split in dezelfde kleur, komen 21 bomen met hier en daar een bankje rond de stam. Het plein krijgt een duidelijke verblijfsfunctie met een zachte uitstraling en terrassen.

De huidige tegels worden hergebruikt voor de fietspaden en rijbanen rondom het plein. De gelijkvloerse trottoirs (zoals in de Nieuwe Emmasingel) worden bestraat met graniet.

Na Oud & Nieuw

In januari wordt de verlichting aangelegd en starten we werkzaamheden aan de omliggende straten. Voor de verlichting van het plein is gekozen voor een nieuw verlichtingsconcept van Philips, Freestreet genaamd. Daarbij hangen de lampen aan horizontale kabels waardoor volstaan kan worden met zes masten in plaats van de 24 die anders nodig zouden zijn. In april 2012 is de totale herinrichting van het Catharinaplein en omgeving gereed.