Gemeente Oldebroek


Landelijke Dag Psychische Gezondheid

Hoe gaat het met ú?

In de week van 10 oktober is de aandacht gericht op de naasten, zoals partners, broers en zussen, ouders, die zorgen voor mensen met psychische problemen.

Op 11 oktober bent u van 19.00 uur tot 21.30 uur van harte welkom op de bijeenkomst voor naasten in Veluvine (FA Moulijnlaan 186, Nunspeet). Deze bijeenkomst wordt verzorgd door Regio Noord-Veluwe en GGZ centraal, in samenwerking met de steunpunten Mantelzorg regio Noord-Veluwe. Er zijn o.a. de workshops Mindfulness, omgaan met en leren sturen van uw gedachten - Tai Chi, een korte training in langzaam bewegen - Schilderworkshop 'Laat je inspireren' - Kleur, welke kleur past het best bij uw gezicht? Wat zijn warme of koele kleuren? Wilt u zich aanmelden voor een workshop: bel of mail met Hettie Schoonhoven, regionaal coördinator steunpunten mantelzorg Regio Noord-Veluwe, telefoon 06 51 76 13 36, e-mail hschoonhoven@regionoordveluwe.nl. Graag uw naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en keuze workshop aangeven.

Psychische problemen zorgen voor machteloosheid en verdriet. De gevolgen voor de naasten worden vaak onderschat. Leven met iemand met psychische problemen, zoals een depressie, posttraumatische stressstoornis, angst- of dwangstoornis, schizofrenie, borderline of ADHD, kan belastend zijn. Het is moeilijk om met het eigen leven door te gaan als het leven van uw partner wordt verstoord. Hoe legt u iemand uit wat het gemis is, als uw partner niet kan meegenieten van de mooie momenten in het leven? Voor ouders van een psychisch ziek kind is de toekomst onzeker, het verlies aan perspectief van een kind is pijnlijk. De omgang met de hulpverlening niet altijd makkelijk. Wat moet je bij het volwassen worden van een kind wel of niet voor hem of haar blijven opknappen. Broers en zussen zoeken vaak naar het evenwicht in het al dan niet zorgen voor hun zieke broer of zus. Ze voelen ongerustheid en zien de zorg van hun ouders. Soms komen zij aandacht te kort. Als kind van een zieke ouder heb je de zorg voor die ouder en maak je je zorgen. Vaak gaat dit ten koste van je eigen leven, school, werk en vrije tijd. Aandacht van u als naaste is belangrijk. Zorg niet alleen voor uw naaste, maar ook voor uzelf!