UMC St Radboud
'Pas definitie van ADHD aan'
03-10-2011
Een belangrijke oorzaak van ADHD, de meest voorkomende
kinderpsychiatrische stoornis, is een overgevoeligheid voor normale
voeding. Diagnostiek en behandeling van ADHD zijn daarom hoog nodig aan
vernieuwing toe. Dat stelt wetenschappelijk onderzoeker Lidy Pelsser
van het ADHD Research Centrum Eindhoven in het proefschrift waarop ze
op 10 oktober aanstaande in Nijmegen promoveert.
ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder) is de meest voorkomende
kinderpsychiatrische stoornis. Erfelijke en omgevingsfactoren spelen
beide een rol bij het ontstaan van ADHD, maar de exacte oorzaak is niet
duidelijk. De behandeling bestaat vooralsnog vooral uit medicatie. Meer
onderzoek naar de oorzaak van ADHD is dringend nodig, zodat preventie
mogelijk wordt, aldus onderzoeker Lidy Pelsser in haar proefschrift
over de relatie tussen ADHD en voeding.
Zestig procent
Uit dit proefschrift, maar ook uit ander binnen- en buitenlands
onderzoek, blijkt dat zowel ADHD als opstandig en brutaal gedrag
(Oppositional Defiant Disorder, ODD) bij zestig procent van de kinderen
door gewone voeding veroorzaakt worden. Eerder dit jaar publiceerde
Pelsser de resultaten van haar onderzoek naar de effecten van een
speciaal dieet, het RED-dieet, in het vooraanstaande wetenschappelijke
tijdschrift The Lancet.
Het RED-dieet is een op individuele leest geschoeid dieet, waarin alle
voedingsmiddelen waarop kinderen zouden kunnen reageren, gedurende vijf
weken worden weggelaten. Zo kan bij een kind met ADHD worden
vastgesteld of voeding z'n gedrag beïnvloedt. Als dat zo is, worden
afzonderlijke voedingsmiddelen stuk voor stuk weer aan het dieet
toegevoegd. Dan blijkt op welke specifieke voedingsmiddelen een
individueel kind reageert met ADHD-gedrag.
Nieuwe definitie
Pelsser stelt dat de huidige definitie van ADHD niet meer voldoet. Deze
zou vervangen moeten worden door food-induced (FI-) ADHD enerzijds en
classic ADHD anderzijds, afhankelijk van de reactie van het kind op het
RED-dieet. `Het effect op ADHD van het dieet blijkt groter te zijn dan
het effect van medicatie,' zegt Pelsser. `Bovendien werkt het dieet de
hele dag, terwijl medicatie 's ochtends nog niet is ingewerkt en 's
avonds al weer is uitgewerkt.' Daarom zou het dieet volgens haar
standaard toegepast moeten worden bij de diagnostiek van ADHD en ODD.
Bij zestig procent van de kinderen zal vervolgens blijken dat er sprake
is van FI-ADHD, en bij deze kinderen zou aanpassing van hun voeding
onderdeel moeten zijn van de behandeling.
Symposium
Voorafgaand aan de promotie van Lidy Pelsser op 10 oktober organiseert
Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie samen met het UMC St Radboud een
symposium met als titel ADHD en Voeding: nieuwe kennis, nieuwe kansen!
Het symposium is bestemd voor kinder- en jeugdartsen,
kinderpsychiaters, GZ-psychologen, sociaal geneeskundigen en
huisartsen. Zij krijgen alle ins en outs te horen van de huidige kennis
over ADHD in relatie tot voeding. Sprekers zijn onder andere
emeritusprof. Eric Taylor van het Kings College London Institute of
Psychiatry, prof.dr. Jan Buitelaar, hoogleraar psychiatrie en prof.dr.
Rutger Jan van der Gaag, hoogleraar kinderpsychiatrie; beiden verbonden
aan het UMC St Radboud. Ook ouders en kinderen die het dieet gevolgd
hebben, vertellen tijdens het symposium hun verhaal.