Rijksvoorlichtingsdienst

Gouden C.J. Snijders medaille voor luitenant-generaal b.d. professor Ben Droste

Oud luchtmachtbevelhebber luitenant-generaal b.d. professor Ben Droste ontvangt op maandag 10 oktober in het Militair Luchtvaart Museum te Soesterberg de gouden C.J. Snijders medaille van het Generaal Snijders Fonds. De medaille wordt hem uitgereikt door voormalig NAVO Secretaris Generaal Jaap de Hoop Scheffer.

Droste krijgt de medaille met inscriptie "Voorbeeldig en inspirerend bouwer aan de Nederlandse militaire en civiele luchtvaart" ondermeer voor zijn verdiensten voor de Koninklijke Luchtmacht die hij aanvoerde ten tijde van de luchtcampagne boven voormalig Joegoslavie in 1999. Na zijn actieve militaire loopbaan werd hij benoemd tot voorzitter van het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) en tot decaan en hoogleraar aan faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit Delft. In beide hoedanigheden heeft Droste grote verdiensten gehad voor de ontwikkeling van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek ten behoeve van de Nederlandse lucht- en ruimtevaartindustrie.

De medaille werd in 1932 voor het eerst toegekend aan generaal C.J. Snijders, die vanaf 1907 als de voorvechter van de Nederlandse militaire en burgerluchtvaart wordt beschouwd. Sindsdien hebben zeventien Nederlandse personen met zeer grote verdiensten voor de Nederlandse lucht- en ruimtevaart deze prestigieuze medaille van het Generaal Snijders Fonds ontvangen. Onder hen o.a. Prins Bernhard, Albert Plesman en Wubbo Ockels.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed