Rijksvoorlichtingsdienst

Grote Geneeskundige militaire oefening op en rondom 'Gilze Rijen'

400 Geneeskundig Bataljon houdt van 10 tot en met 21 oktober een grote geneeskundige ketenoefening genaamd Medic Diamond. De oefening is in de omgeving van Vliegbasis Gilze Rijen en de militaire complexen Dongen en 'De Vijf Eiken'. Voor het eerst sinds 2006 wordt de gehele geneeskundige keten binnen de Landmacht gezamenlijk geoefend. Daarnaast vormt Medic Diamond de eerste grote ketenoefening waarin ook daadwerkelijk helikopters worden ingezet.

Tijdens de oefening beoefent het militair-geneeskundig personeel het te doorlopen behandelingstraject vanaf het gewond raken in het veld, de behandeling in hulpposten en (veld)hospitalen tot en met de overdracht voor de strategische verplaatsing.

Eerst halen militaire ziekenauto's de oefengewonden op brengen deze naar diverse hulpposten. Daar worden ze verder vervoerd naar de hospitalen van 400 Geneeskundig Bataljon op Vliegbasis Gilze Rijen en Militair Complex Dongen. De eenheid bouwt tijdens de oefening zowel een veldhospitaal (in de vorm van een tentconfiguratie) als het Mobiel Geneeskundig Operatiesysteem (MOGOS). Het MOGOS is een mobiel hospitaal van aaneengeschakelde containers en tenten.

Tijdens de laatste oefenweek wordt voor gewondentransport door de lucht dagelijks een Chinook helikopter ingezet. Aan Medic Diamond nemen in totaal 700 militairen deel.