Winkelpersoneel in warenhuizen het vaakst bedreigd

Persbericht van Hoofdbedrijfschap Detailhandel

Week van de Veiligheid in teken van aanpak van winkelcriminaliteit

Het winkelpersoneel in de warenhuizen wordt het vaakst bedreigd, zo blijkt uit een analyse van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) voorafgaand aan de Week van de Veiligheid. Bijna de helft van de ondernemers gaf aan dat er wel eens sprake is geweest van bedreiging. Het minst bedreigd worden medewerkers in de woonbranche. Ook regionaal zijn er grote verschillen. In Limburg en Drenthe komen volgens winkeliers bedreigingen het meest voor (een op de drie ondernemers). In Friesland worden de minste bedreigingen gemeld (een op de vijf ondernemers).

Veiligheidsgevoel
Uit de cijfers blijken ook de angstgevoelens voor bedreigingen bij het personeel van warenhuizen het grootst, op de voet gevolgd door supermarktpersoneel. In de sportbranche leven de angstgevoelens het minst.
Ook bij consumenten is het gevoel van onveiligheid het laatste jaar licht gestegen. Een kwart van de consumenten geeft aan zich wel eens onveilig te voelen in een winkelgebied, zo blijkt uit de HBD-consumentenmonitor. Vorig jaar lag dat percentage op 22%. Als belangrijkste redenen worden genoemd: samenscholing/rondhangen van groepen, slechte verlichting en baldadig gedrag van anderen.

Week van de Veiligheid: extra aandacht voor overvallen Van 10 tot en met 16 oktober vindt de Week van de Veiligheid plaats. De detailhandel doet actief mee aan deze week omdat zaken als agressie, winkeldiefstal en overvallen nog veel te veel voorkomen. Zeker nu de 'donkere dagen' eraan komen, wordt de kans om overvallen te worden weer groter. Vandaar dat het HBD tijdens deze Week van de Veiligheid extra nadruk legt op het voorkomen van overvallen. Het HBD biedt tal van tips en (gratis) trainingen om overvallen te voorkomen en de schade van een overval zo veel mogelijk te beperken. Zo wordt een nieuwe (gratis) online training 'Laat je niet overvallen' gelanceerd en wordt, samen met minister Opstelten het pakket voor een 'crimineel ontbijtje' gepresenteerd, een handleiding om in de winkel een werkoverleg rond het thema veiligheid te organiseren. Op de website
www.deweekvandeveiligheid.nl staat een overzicht van de activiteiten van het HBD en andere branche- en koepelorganisaties in de detailhandel.

*

Links:
http://www.deweekvandeveiligheid.nl



Razende Robot Reporter