Dienstenbond CNV

Nieuws

7 oktober 2011

Ambtenaren AgentschapNL dreigen werk neer te leggen voor goed sociaal plan

AgentschapNL en payrollbedrijf CapitalP krijgen tot zondag middernacht om met FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond een goed sociaal plan af te sluiten. Doen ze dat niet, dan leggen de gepayrollde ambtenaren die bij een reorganisatie van het onderdeel van het ministerie van Economische Zaken hun baan kwijt raken, maandagochtend 10 oktober het werk neer. Dat staat in het ultimatum dat de bonden AgenschapNL en CapitalP hebben gesteld.

De bonden proberen al ruim een half jaar een sociaal plan af te spreken voor de getroffen medewerkers. AgentschapNL en CapitalP blijven echter naar elkaar wijzen als het gaat om de verantwoordelijkheid voor het sociaal plan. Mariette Patijn, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het gaat hier om mensen die al jaren via een payrollconstructie voor AgentschapNL werken. Zij worden nu opeens zonder ontslagvergoeding of wat dan ook op straat gezet. Dat kan niet. Als je mensen als ambtenaar in dienst neemt, want zo is het ze voorgespiegeld, dan moet je ze ook het flankerend beleid bieden dat voor ambtenaren geldt."

Als de AgentschapNL-ers maandag het werk neer leggen is dat voor het eerst dat gepayrollde werknemers dan staken voor een gelijke behandeling als hun vaste collega's. Roderik Mol, bestuurder CNV Dienstenbond: "We hebben in april al een paar keer actie gevoerd en ook vorige week hebben we Agentschap en CapitalP weer met een actie laten weten dat de mensen de poppenkast zat zijn. Ze willen een sociaal plan en ze willen het nu en ze zijn bereid er voor te staken."

Bij AgNL verdwijnen in de periode tot 2014 honderden banen. In ieder geval moeten alle tijdelijke krachten verdwijnen. Voor de bonden is het onacceptabel dat dit gebeurt zonder goede afvloeiingsregeling met omscholing, outplacement en ontslagvergoeding.
FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond zegden begin maart dit jaar de VPO-cao voor payroll-ondernemingen op. De bonden vinden dat payrollen ongelijke behandeling in de hand werkt en werkgevers voelen zich niet meer verantwoordelijk voor mensen die wel voor hen werken.

AgentschapNL heeft vestigingen in onder andere Den Haag en Utrecht.