Groen!

Groen! verwelkomt Lier-schepen en voormalig staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie Els Van Weert

door Wouter Van Besien (Groen!), Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 10 oktober 2011 in "Algemeen"

Maandag 10 oktober 2011 maakt Els Van Weert bekend dat ze de stap zet naar Groen!. Groen! voorzitter Wouter Van Besien verwelkomt Van Weert met open armen: âDe komst van Els Van Weert betekent een mooie versterking voor onze partij. Zij brengt heel wat bestuurservaring met zich mee. Eerst als partijvoorzitter, daarna als staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie en nu als schepen in Lier.â

Na Geert Lambert en heel wat andere ex-SLP'ers en na Professor Eva Brems komt nu ook Els Van Weert de groene rangen versterken. Deze verbreding is een goede zaak voor de partij en het politieke landschap. Groen! voorzitter Van Besien: "Els Van Weert is een sterke politica met een duidelijke visie op waar het beleid naartoe moet. Heel wat punten die Groen! nu naar voren schuift zoals de regulering van de financiële markten om de koopkracht van de mensen te beschermen, het verlagen van lasten op arbeid om jobs te creëren, politieke vernieuwing en het bestrijden van armoede zijn punten waarvoor Els zich samen met ons wil inzetten. De combinatie van het ecologische toekomstverhaal gekoppeld aan een sterke, duurzame economie met aandacht voor solidariteit is waarin we elkaar gevonden hebben."

Els Van Weert sluit zich hierbij aan: "Groen! slaagt er steeds beter in om haar sociale en ecologische principes te kaderen in een voldragen sociaal-economische visie en in een helder communautair discours. Aan die evolutie wil ik heel graag mijn bescheiden steentje bijdragen."

Ook Mechels Kamerlid Kristof Calvo is net als de plaatselijke Groen!-afdeling van Lier erg tevreden met de beslissing van Van Weert. "De komst van Els Van Weert is een grote versterking voor Groen! in de streek en zal er ongetwijfeld voor zorgen dat we ons nog meer op de kaart kunnen zetten in de brede regio Mechelen-Lier. Dat ze eerste schepen is in een stad als Lier, is ook belangrijk. Het laat ons toe om Groen! nog meer als lokale beleidspartij in beeld te brengen. Ik ben er zeker van dat we voor de lokale verkiezingen van 2012 in Lier een mooi project zullen kunnen voorleggen dat heel wat Lierenaars zal weten te charmeren."

Els Van Weert (43) kan terugblikken op een lange nationale politieke carrière. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers (1999-2003) zwengelde ze ondermeer het debat over een verbod op privéwapenbezit aan, wat uitmondde in de federale wapenwet. Als voorzitter van de links-liberale politieke partij spirit (2002-2004) gaf ze samen met toenmalig sp.a-voorzitter Patrick Janssens vorm aan het kartel sp.a-spirit. Als staatssecretaris voor Sociale Economie en Duurzame Ontwikkeling binnen de federale regering Verhofstadt II (2004-2007) verdubbelde ze o.m. het aantal jobs in de sociale economie, introduceerde ze via Open Stadion de sociale invalshoek in de Belgische voetbalwereld, richtte ze het federale energiebesparingsfonds (FRGE) op en realiseerde ze de federale duurzaamheidstoets. Van Weert sloot haar nationale politieke carrière af in het Vlaams parlement (2008-2009), van waaruit ze o.m. pleitte voor een rechtvaardigheidsindex en voor een indexsprong van de lonen van Vlaams parlementsleden. Sinds 2006 is ze in Lier schepen van Cultuur, Onderwijs, Wijkwerking, Evenementen, Duurzame Ontwikkeling en Ontwikkelingssamenwerking.

Contact: Wouter Van Besien -