Gemeente Soest

Ambtenaren en vrijwilligers verwennen mantelzorgers

10 oktober 2011

De gemeente Soest wil op de landelijke Dag van de Mantelzorg, donderdag 10 november, mantelzorgers extra in het zonnetje zetten. Daarom organiseert zij allerlei verschillende activiteiten voor de mantelzorgers uit Soest en Soesterberg. Veel van deze activiteiten worden bovendien gegeven door ambtenaren en andere vrijwilligers.

"Al deze mensen willen graag eens iets terugdoen, omdat zij zich realiseren dat mantelzorg ook zwaar kan zijn", zegt wethouder Wmo, Rosan Coppes.

Mantelzorgers zijn mensen die vrijwillig en onbetaald, informele zorg geven aan hun partner, kind, ouder, vriend of kennis. Zorg die meer is dan gebruikelijk in een dergelijke relatie.

Mantelzorgers doen vaak veel: helpen met wassen en aankleden, boodschappen en de was doen, de financiën regelen en medicatie innemen, meegaan naar dokters, heen en weer rijden naar fysiotherapie, maar ook eenzaamheid bestrijden en troosten. "Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze maatschappij", zegt wethouder Rosan Coppes. "Op de landelijk dag van de mantelzorg willen we onze waardering naar al die mantelzorgers in Soest en Soesterberg uitspreken."

Activiteiten

Op die dag zijn er allerlei activiteiten georganiseerd, die mantelzorgers gratis kunnen bezoeken en die worden verzorgd door ambtenaren, vrijwilligers en lokale organisaties. Zo kan men bewegen op muziek, schilderen, spelletjes doen, een zumba-les volgen of naar 33- en 48-toerenplaten luisteren. Maar er zijn ook rondleidingen bij De Paardenkamp, het museum Oud-Soest en de brandweer.

`s Middags en 's avonds is er een film in Artishock. Mantelzorgers die graag met andere mantelzorgers willen praten en ervaringen willen delen, kunnen aansluiten bij een gespreksgroep. Ook de SWOS geeft acte de présence met een actieve verrassing voor mantelzorgers.

Alle mantelzorgers uit Soest en Soesterberg kunnen zich tot uiterlijk 1 november aanmelden voor de verwendag.

Wat kunt u verwachten?

Uitgebreide informatie over het programma: Wat kunt u verwachten? (PDF-formaat, 11,73 KB)

Aanmelden

Alle mantelzorgers uit Soest en Soesterberg kunnen zich aanmelden voor één of meerdere gratis activiteiten via deze website:

Online aanmelden voor één of meerdere activiteiten

Aanmeldenis ook mogelijk door te bellen met het Steunpunt Mantelzorg Soest, tel. (035) 6093 155 of door een email te sturen naar steunpuntmantelzorg@soest.nl.

Jonge mantelzorger

Dit jaar is het landelijke thema de jonge mantelzorger ofwel jongeren die opgroeien met zorg. Het Steunpunt Mantelzorg Soest wil graag met deze jongeren in contact komen, zodat zij hen kan adviseren, ondersteunen of doorverwijzen. Jonge mantelzorgers die zich nu aanmelden ontvangen in november een muziekbon.

Dat kan door te bellen met het Steunpunt Mantelzorg Soest, tel. (035) 6093 155 of door een e-mail te sturen naar
steunpuntmantelzorg@soest.nl.