Politie Drenthe

13 verdachten van woningovervallen en inbraak voor de rechter in Assen

Hijken - Assen, 10-10-2011 o 13 verdachten inzake twee woningovervallen en een inbraak staan binnenkort terecht voor de rechtbank in Assen. De gewapende overvallen en een inbraak zijn gepleegd in Hijken en in Assen. De zaak wordt eerst pro forma behandeld op 14 oktober aanstaande. Daarna volgen drie zittingsdagen voor de inhoudelijke behandeling van de zaak, dit is op 9, 13 en 16 december 2011.

Overval op woning Hijken 2010

Op 26 oktober 2010 vond een gewapende overval plaats op een woning in Hijken. Tijdens de overval waren een vrouw en haar 11-jarige zoontje thuis. De overvallers deden zich voor als leden van een Arrestatieteam van de politie en drongen het huis binnen. De overvallers boeiden de twee slachtoffers en gingen er met 3000 vandoor. De drie verdachten zijn allen afkomstig uit Almere.

Woninginbraak Assen 2010

Daarnaast pleegde een van de verdachten uit Almere samen met een andere verdachte een inbraak in december 2010 op een woning in Assen. Bij deze woninginbraak werden sieraden en een groot geldbedrag buit gemaakt, namelijk 27.000.

Overval op woning Assen 2011

Vervolgens werd het vrouwelijke slachtoffer van de eerder gepleegde woninginbraak overvallen in haar woning. Ze werd geschopt, geslagen, aangerand en bedreigd met een mes. Daarnaast werd ze gekneveld en opgesloten in een kast. De overvallers hebben diverse goederen gestolen en geld van haar bankrekening gepind.

Naar aanleiding van de overval op 31 mei 2011 werd een onderzoeksteam opgericht door de politie. Gaande het onderzoek bleek dat een aantal van de verdachten ook betrokken was bij de overval in Hijken in 2010.

De verdachten

In totaal zijn er 13 verdachten waarvan nog 10 in voorlopige hechtenis zitten. De verdachten zijn afkomstig uit Assen, Froombosch, Almere en Amsterdam en variëren in leeftijd van 19 tot en met 69 jaar. De verdachten hebben geopereerd in wisselende samenstelling. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachten er van uit gingen dat de slachtoffers grote sommen contant geld in huis zouden hebben. De verdachten worden onder andere vervolgd voor diefstal met geweld en voor gijzeling.

Een overval is een ingrijpende gebeurtenis

Het aantal overvallen op woningen en bedrijven is de laatste jaren fors toegenomen, tot bijna 3000 per jaar in heel Nederland. Een overval is voor een slachtoffer een ingrijpende gebeurtenis met vaak blijvende gevolgen. De verdachten die de politie aanbrengt bij het OM komen bijna altijd (85%) voor de rechter. Dit percentage ligt aanmerkelijk hoger dan bij andere delicttypen. Het OM eist daarbij standaard een gevangenisstraf. Het OM wijst bij daarbij ook op de onrust die overvallen teweegbrengen in de samenleving. De rechter legt in bijna alle gevallen (97%) een gewoonlijk forse - gevangenisstraf op. Ook minderjarige daders krijgen bijna allemaal (94%) een vrijheidsstraf opgelegd. Het beeld dat jeugdige overvallers er met een taakstraf vanaf komen klopt dus niet. De buit wordt van overvallers afgenomen. Daarnaast ondersteunt het OM de slachtoffers bij het indienen van schadeclaims.